Vojnik i specijalac umrli nakon fizičkog napora. Sindikat: Tražimo strože preglede

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

REKREATIVNO trčanje na vojnom učilištu završio je kobno. 43-godišnji pripadnik Zapovjedništva za kibernetički prostor Oružanih snaga preminuo je u ambulanti nakon tjelovježbe. Reanimirali su ga sat vremena, ali bezuspješno.

Mogući razlozi smrti vojnika kojem je pozlilo nakon rekreativnog trčanja

"Po kliničkoj slici je ukazano na akutni infarkt miokarda ili tromboemboliju, emboliju pluća ili disekciju aorte, za sada ne možemo više reći. Kolega pokojni je pregledan prije par mjeseci jer imamo svake 3 godine periodičke preglede djelatnika i bio je potpuno zdrav. Bez ikakvih ograničenja", kaže general bojnik Boris Zdilar.

Prije dva tjedna nakon trčanja umro specijalac iz ATJ-a Lučko

Početkom mjeseca pripadnik ATJ-a Lučko srušio se tijekom obuke, dan kasnije je preminuo. Njegovom kolegi također je pozlilo, završio je u bolnici. MUP još čeka nalaze o smrti pripadnika elitne postrojbe, dok je drugi još u bolnici i stabilno je.

Sindikat traži strože preglede

Sindikat policije kaže da se pregledi obavljaju, ali da bi trebali biti stroži. 

"Apeliramo prema Ministarstvu, odnosno prema ministru i prema ravnatelju, da dođe do izmjene pravilnika i da se pojačaju specijalistički pregledi. Pogotovo kad se radi o policijskim službenicima koji prolaze obuku vezanu za ATJ", kazao je za RTL Branko Koren, zamjenik predsjednika Sindikata policije Hrvatske.

Primorac: Mlade osobe koje se bave sportom imaju do 4 puta povećani rizik od iznenadne srčane smrti

Da su potrebni kvalitetniji specijalistički pregledi, slaže se i profesor Primorac, kaže da je to posebno važno kod osoba koje se bave sportom, a u obitelji su već imali slučajeve zatajenja srca.

"Mlade osobe koje se bave sportom imaju do 4 puta povećan rizik od iznenadne srčane smrti od njihovih kolega iz populacije koji se ne bave zahtjevnim sportovima. Mi kad govorimo o pripadnicima ATJ-a Lučko, onda se radi o iznimno zahtjevnim aktivnostima, oni bi morali raditi kardiološke preglede", govori Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sveta Katarina.

Genetska analiza

Iako je nužan, kardiološki pregled neće uvijek pokazati pravu sliku. Primorac tvrdi da je 45 posto osoba koje su doživjele iznenadnu srčanu smrt četiri tjedna ranije bilo na kardiološkom pregledu.

"Ja bih rekao da dolazi jedno potpuno novo vrijeme gdje unutar kardiologije genetska analiza može značajno doprinijeti prevenciji iznenadne srčane smrti, pogotovo kod mladih osoba. Ako pogledate literaturu, mlade osobe do 20. godine imaju najčešću srčanu smrt za koju se ne za razlog", objašnjava Primorac.

Pročitajte više