Vojnikinja koja je snimala potres u MORH-u osuđena na 7 mjeseci uvjetno

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

DANAS je na Županijskom sudu u Zagrebu donesena presuda vojnoj policajki koja je snimku potresa u zgradi MORH-a poslala svojoj obitelji i čistačici. Osuđenu 26-godišnjakinju tužiteljstvo je teretilo da je počinila kazneno djelo protiv Republike Hrvatske odavanjem tajnih podataka.

Osuđena je na sedam mjeseci uvjetnog zatvora, a kaznu neće morati odslužiti ako u dvije godine ne ponovi kazneno djelo. Također mora platiti troškove postupka u iznosu od 200 eura. Kazna je to koju je i tražilo tužiteljstvo, a u obzir su uzeli mladu dob optužene, kao i činjenicu da nije znala kako čini kazneno djelo. Optužena je priznala počinjeno djelo, a njezino je priznanje suglasno s dokazima u postupku.

"Bila je svjesna tajnosti podataka"

"Nesporno je utvrđeno da je optužena kao djelatna vojna osoba sa zaslona informacijskog sustava MORH-a snimila trenutak potresa od 29. prosinca 2020. godine. Optužena je bila svjesna da je navedeni informacijski sustav klasificiran stupnjem tajnosti 'ograničeno' i da je bila dužna čuvati tajnost klasificiranih podataka", rekao je danas sudac na izricanju presude.

Dodao je kako se u svojoj obrani pravdala da je bila pod stresom i da nije previše razmišljala te je podatke proslijedila putem WhatsAppa jednoj osobi i članovima svoje obitelji.

"Što se tiče same sankcije, vijeće smatra, kao što je to i predložilo državno odvjetništvo, da će uvjetnom osudom biti ostvarena svrha kažnjavanja. Optužena je osoba mlade životne dobi, do sada nekažnjavana i neosuđivana, nije imala prijestupa u obrambenim snagama. Počinila je ovo kazneno djelo godinu i pol nakon što se zaposlila u obrambenim snagama. Njezina mlada životna dob i profesionalno neiskustvo te trenutak mladenačke nepažnje doveli su do počinjenja ovog kaznenog djela i zato ovo vijeće smatra da je uvjetna osuda primjerena i da će njome biti postignuta svrha kažnjavanja", rekao je sudac.

Prijetilo joj pet godina zatvora

Dodao je da su troškovi postupka od 200 eura primjereni s obzirom na to da je postupak trajao kratko i da osuđena ima vlastita primanja. Inače, kazna za djelo protiv Republike Hrvatske odavanjem tajnih podataka može biti i do 5 godina zatvora.

Podsjetimo, osuđena je vojna policajka nakon petrinjskog potresa 29. prosinca 2020. godine s još nekoliko kolega kratko vrijeme boravila u uredu zapovjednika Nadzornog centra VP MORH-a te je mobitelom snimila snimku zaslona jedne od kamera, koja prikazuje prijavnicu na glavnom ulazu i na kojoj je zabilježen trenutak potresa.

"Uplašena i pod stresom"

Snimku je drugi dan pokazala čistačicama koje su čistile na glavnom ulazu, a jednoj od njih je snimku poslala preko WhatsAppa. Snimku je također poslala u WhatsApp grupu u kojoj su članovi njene uže obitelji. Informacijski sustav MORH-a i njegov videonadzor klasificiran je stupnjem tajnosti "ograničeno", što znači da se sve informacije s njega moraju čuvati u tajnosti i ne smiju dijeliti.

Optužena je obrani istaknula da, iako svjesna da se radilo o tajnim snimkama koje ne bi smjele biti dostupne neovlaštenim osobama, tog dana je zbog cijele situacije bila "pod stresom i uplašena" te je snimku proslijedila ne razmišljajući da time možda čini nešto nezakonito.

Pročitajte više

 

Pročitajte više