Vojska SCG priznala pružanje zaštite Ratku Mladiću

VOJSKA SCG u srijedu je priznala da je pružala zaštitu odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Načelnik Vojno sigurnosne agencije (VBA) Vojske SCG Svetko Kovač u srijedu je na sjednici vrhovnog vijeća obrane SCG u Beogradu podnio izvješće u kojem se navodi da je Ratko Mladić povremeno boravio u vojnim objektima sve do lipnja 2002. godine.

Nakon što je protiv njega MUP Srbije izdao tjeralicu, skrivanje Mladića izvan vojnih objekata preuzeo je dio umirovljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoć umirovljenih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i civila, navodi se u istom izvješću koji je na sjednici vrhovnog vijeća obrane SCG proglašen državnom tajnom.

"U cilju utvrđivanja činjenica pruža li netko od pripadnika Vojske SCG potporu ili je u kontaktu s haškim optuženicima, VBA je poduzimala i poduzima intenzivne mjere prema više osoba iz vojske, a na osnovu odluka nadležnih sudova", kaže se u priopćenju za javnost objavljenom nakon sjednice vijeća,

Utvrđeno je također da su dvojica pripadnika Vojske SCG, časnik i dočasnik, imali punomoć za podizanje mirovine Ratka Mladića, ali je ona iskorištena samo jednom, u rujnu 2002. godine. Svu ostalu mirovinu podigla je Mladićeva obitelj, dodaje se u priopćenju za javnost.

U priopćenju se navodi da su pripadnici Vojske i Ministarstva obrane SCG od 2003. godine izvršili 27 iznenadnih kontrola raznih vojnih objekata i da haški optuženici nisu u njima pronađeni.

Vrhovno vijeće obrane je odlukom obvezalo ministarstvo obrane da "nastavi i intenzivira svoje aktivnosti na punoj suradnji s Haškim sudom, u suradnji s obavještajno-sigurnosnim službama izvan vojske i stranim obavještajno-sigurnosnim strukturama", kaže se u priopćenju.

Također je naloženo da nadležna tijela utvrde odgovornost za bivše profesionalne vojne osobe iz Vojske SCG koje su pomagale u skrivanju i bijegu haškog optuženika Ratka Mladića.

Na sjednici vijeća bili su predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar obrane SCG i njegov zamjenik Zoran Stanković i Vukašin Maraš, te načelnik Generalštaba Vojske SCG Ljubiša Jokić i načelnik VBA Svetko Kovač.

Pročitajte više