Vojska se vratila u Varaždin, Kolinda kaže da će to riješiti demografiju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NAKON deset godina vojska se vratila u Varaždin. 

Vojska se vratila u varaždinsku vojarnu na 26. obljetnicu 7. gardijske brigade Pume. Danas su Pume 2. oklopno-motorizirana brigada. 

Na dočeku Puma u Varaždinu bili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov i drugi visoki gosti.

Na svečanosti u vojarni koja od danas nosi ime 7. gardijska brigada Puma prvi je govorio gradonačelnik Ivan Čehok koji je Pumama izrazio dobrodošlicu i rekao: "Nitko i nikada neće osporiti da je u Varaždinu rođena jedna od najboljih, najhrabrijih i najmoćnijih postrojbi koje je Hrvatska ikada imala. Ovaj grad je kolijevka Puma, ovaj grad je kolijevka pobjedničke vojske. Bili ste tada, i sada ste ''Semper primus' - Uvijek prvi."

Kolinda: Vojska treba biti i u manjim sredinama, dolazak vojske rješava demografska pitanja

Vojnike je u Varaždinu postrojila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

"Nepromišljena odluka o izmještanju Hrvatske vojske iz Varaždina prije deset godina danas je ispravljena i Pume se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom", rekla je predsjednica države i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti povratka Puma.

Nakon sastanka sa županom Čačićem, Grabar-Kitarović je na novinarski upit znači li povratak vojske u Varaždin ulazak vojnog roka ''na mala vrata'', odgovorila da se na radi o tome nego o boljem prostornom rasporedu vojske.

"Kao što sam za decentralizaciju općenito, funkcionalnu i fiskalnu na jedinice lokalne samouprave, tako mislim da i vojska treba biti dislocirana, da ne smije biti locirana samo u nekoliko centara, već i u manjim područjima. Mislim da će to svakako pridonijeti i gospodarskom razvoju i razvoju drugih djelatnosti, a i rješavanju demografskih prilika u mjestima u koja dolazi vojska, u kojima se otvaraju vojarne", odgovorila je predsjednica te dodala da u hrvatskog vojnika treba ulagati bez obzira na to gdje je smješten jer to je ulaganje u nacionalnu sigurnost i gospodarski razvoj Hrvatske.

Pročitajte više