Vojvoda Šešelj: Hrvati su "veštački" stvorena nacija

PRED HAŠKIM sudom sutra počinje suđenje Vojislavu Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini. Proces će početi uvodnom riječi Tužiteljstva, a zatim će se sudu obratiti Šešelj, koji je dobio četiri sata za izlaganje, izvijestio je B92.

Na posljednjoj pripremnoj sjednici prije početka suđenja, Šešelj je izjavio da koncept njegove obrane podrazumijeva kako će sam biti svoj ključni svjedok, odnosno da će više od 50 posto obrane činiti njegov iskaz.

Tužilaštvo tvrdi da su Šešeljeve ideje o Srbiji koja bi se prostirala do Karlobaga i Ogulina te njegovi istupi protiv muslimana i Hrvata bili dio ratne propagande i da su doprinijeli da drugi pojedinci počine zločine u Vukovaru, Mostaru, Zvorniku, Nevesinju, Sarajevu i Vojvodini.

"Vatikan je stvorio Hrvate kao umjetnu naciju"

Šešelj je izjavio da je razumijevanje njegove nacionalističke ideologije kako je naziva Tužilaštvo, a na što je on ponosan osnovno pitanje suđenja jer mu se pripisuju grozni zločini koji su izazvani takvom ideologijom.

Po njegovom mišljenju, za raspravu koja će uslijediti neophodno je da sudsko vijeće prevede dvije njegove knjige; "Rimokatolički zločinački projekat umjetne hrvatske nacije" kojom, kako kaže, dokazuje da je Vatikan kao zločinačka organizacija stvorio Hrvate kao umjetnu naciju, a da se zapravo radi o Srbima-katolicima te knjigu "Ideologija srpskog nacionalizma".

U tim knjigama, rekao je, nalaze se zapisi njegovih istupa u javnosti, intervjui i tekstovi na koje se poziva Tužilaštvo, koje ga tereti za progon, ubojstva, torturu, deportacije i prisilno preseljavanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini.

J.Da.

Pročitajte više