Vojvodina: Broj hrvatskih razreda manji ili isti kao ove godine

BROJ razreda u kojima će se nastava od iduće školske godine odvijati na hrvatskom jeziku bit će manji ili u najboljem slučaju isti kao i ove godine, podaci su koji su u utorak objavljeni glede upisa djece u prve razrede osnovnih škola u Vojvodini.

Kako podaci trenutačno pokazuju, subotička općina ostat će jedina sredina u Vojvodini u kojoj će biti organizirana nastava na materinskom jeziku Hrvata, no i tu je broj prijavljene djece manji u odnosu na školsku godinu koja je na izmaku.

Školsku nastavu na hrvatskom manjinskom jeziku ove godine je pohađalo 54 učenika u četiri razreda u četiri subotičke osnovne škole.

"U najboljem slučaju očekujemo da će sljedeće školske godine u Subotici biti formirana tri nova razreda na hrvatskom jeziku, a ako se do početka godine broj zainteresiranih ne bude povećao, pristupit ćemo sažimanju škola", izjavio je član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Dujo Runje.

Osim u samom gradu nastava na hrvatskom ove se godine odvijala i u subotičkim prigradskim naseljima.

Slična je situacija i u drugim gradovima u Vojvodini u kojima živi veći broj Hrvata.

Runje dodaje da su za sljedeću godinu, za razliku od tekuće, osigurani udžbenici na hrvatskom, a ima i dovoljno učitelja koji su spremni za rad u razredima na hrvatskom.

Obrazovanje na njihovu materinskom jeziku Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori omogućeno je usvajanjem saveznog Zakona o slobodama i pravima nacionalnih manjina početkom 2002. godine.

Uvjete za upis djece u hrvatske razrede prva je stvorila Općina Subotica u kojoj Hrvati čine oko 12 posto stanovništva, i u kojoj je hrvatski jezik u službenoj uporabi od 1991. godine.

Pročitajte više