Voli dirati žene i djecu, a želi biti predsjednik SAD-a. Ne, nije Trump

Screenshot: CNN/CSPAN

DVIJE žene optužile su bivšeg američkog potpredsjednika i mogućeg kandidata za predsjednika na izborima 2020., Joea Bidena da ih je neprikladno dodirivao na događajima zbog čega su se nelagodno osjećale. 

>> Žene optužuju bivšeg američkog potpredsjednika za neprimjereno dodirivanje

Prva žena koja je optužila Bidena prije nekoliko dana je demokratska aktivistica i bivša zastupnica u lokalnoj skupštini u Nevadi, Lucy Flores. Ona je u članku za New York Magazine napisala da ju je Biden sleđa poljubio u tjeme.

"Vrlo iznenada, osjetila sam da Joe Biden, koji se odnekud pojavio, stavlja ruke na moja ramena, odostraga mi se približava, naginje se, miriše mi kosu i ljubi me blago u tjeme", ispričala je.

Druga žena je Amy Lappos (43), bivša pomoćnica jednog kongresnika, koja je za list Hartford Courant rekla da je Biden trljao svoj nos o njezin tijekom humanitarne akcije 2009. godine u gradu Greenwichu. 

"Nije bilo seksualno, no zgrabio me za glavu", rekla je Lappos u razgovoru. "Stavio je svoje ruke oko mojeg vrata i povukao me blizu da trljamo noseve. Kada me povlačio, mislila sam da će me poljubiti u usta." Lappos je u izjavi objasnila da je istupila jer je bila razočarana reakcijom svoje stranke na optužbe koje je iznijela Flores prije nje. Otada su još dvije žene istupile i rekle da im je Biden pristupio na sličan način. 

>> Bivši američki potpredsjednik: Ubuduće ću više poštovati privatni prostor

Novi "Me Too" skandal ili preuveličavanje prijateljskog kontakta?

Biden, koji je 36 godina bio senator iz Delawarea, a zatim i osam godina potpredsjednik u administraciji Baracka Obame, odavno je poznat po tome da rado grli i na druge načine izražava prisnost s ljudima - bilo političarima, članovima njihovih obitelji ili glasačima. No u novoj eri Me Too pokreta, u kojem je niz moćnih i slavnih ličnosti iz filmske, televizijske i glazbene industrije, ali i iz politike, optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, i Bidenovo ponašanje stavljeno je pod povećalo. 

Tako su se na društvenim mrežama počele pojavljivati kompilacije Bidenovog grljenja, ljubljenja, draganja i šaputanja u uho različitim ženama, ali i djevojčicama na kongresnim polaganjima prisege i sličnim događanjima. Kao što se vidi iz tih fotografija i snimki, sve skupa zaista izgleda neprimjereno - pa i pomalo jezivo. Neki su ga - uglavnom desničari, doduše - zbog toga već prozvali "Creepy Uncle Joe" (jezivi ujak Joe).

Ipak, neke od žena iz navedenih kompilacija javile su se u obranu Bidena. Stephanie Carter, supruga bivšeg ministra obrane Ashtona Cartera, javno je prigovorila da je fotografija na kojoj Biden polaže ruke na njena ramena i šapuće joj u uho potpuno pogrešno protumačena. Gestu je shvatila kao "način pružanja podrške" od strane "bliskog prijatelja" koji joj je "pomogao da prođe kroz velik dan", napisala je u članku na portalu Medium. Bivša demokratska kandidatkinja za Kongres, Erin Bilbray, također je stala u Bidenovu obranu, opisujući njegov zagrljaj i poljubac u glavu kao "čin njegovanja i podrške" i "ništa drugo osim toga", prenosi New York Times.

Senator Chris Coons iz Delawarea također je negirao da je Bidenovo ponašanje prema njegovoj kćeri Maggie, koja je tada imala 15 godina, bilo neprimjereno. "Joe, koji je poznaje (njenu kći), šapnuo joj je ohrabrujuće riječi govoreći joj da joj ide odlično, da izgleda sjajno, da zna kako teško može biti za tinejdžericu koja ima tatu senatora i sugerirao da ako želi, može razgovarati s njegovom kćeri", rekao je Coons za CBS.

Znakovito je da se za Bidena zauzela i Alyssa Milano, jedna od predvodnica Me Too pokreta. "Posnosna sam što mogu Joea Bidena zvati prijateljem. On je bio lider i prvak borbe protiv nasilja protiv žena mnogo godina i imala sam sreću pto ga mogu pratiti na događanja s onma koji su preživjeli (seksualno nasilje) gdje je slušao njihove priče, empatizirao s njhima i tješio ih", rekla je Milano.

Biden: Društvene norme su se počele mijenjati, shvaćam to

Biden je i sam prekjučer odgovorio na optužbe, a iako se nije izravno ispričao, pokušao je objasniti da je imao najbolje namjere, ali da će u budućnosti više poštovati tuđi osobni prostor.

"U idućim mjesecima očekujem da ću vam govoriti o mnogim temama i uvijek ću biti izravan s vama. Ali danas vam želim govoriti o gestama podrške i ohrabrenja koje sam pružio ženama i nekim muškarcima, a zbog kojih su se osjećali neugodno. Uvijek sam u svojoj karijeri pokušavao ostvariti ljudsku vezu. To je moja odgovornost. Rukujem se, grlim ljude, grabim muškarce i žene za ramena i kažem im 'možeš ti to'. Bilo žene, muškarci, mladi, stari, to je način na koji pokušavam pokazati da se brinem o njima i slušam ih. Tijekom godina, znajući za stvari kroz koje sam prolazio, s kojima sam se suočavao, stotine ljudi su mi prišle tražeći utjehu, nešto, bilo što što bi im pomoglo da prebrode tragediju kroz koju prolaze", rekao je Biden u svom obraćanju. Bidenu je, naime, sin Beau umro 2015. od raka mozga. 

"Društvene norme su se počele mijenjati, pomaknule su se, a granice zaštite osobnog prostora su se resetirale. I shvaćam to. Shvaćam to. Čujem ono što kažu, razumijem to. I bit ću puno pažljiviji. To je moja odgovornost i bit ću joj dorastao... Radio sam cijelog života na tome da osnažim žene. Radio sam cijelog života da okončam zlostavljanje", dodao je skrušeno Biden. 

Unatoč ovom skandalu, ankete zasad i dalje pokazuju da je 76-godišnji Biden na vrhu liste potencijalnih demokratskih kandidata na kojoj je zasad više od deset političara. Ostaje za vidjeti hoće li ovaj skandal odvratiti Bidena od kandidature i hoće li joj naštetiti ako se ipak odluči kandidirati. 

Pročitajte više