Volvo Cars gradi tvornicu električnih automobila u Slovačkoj

Foto: EPA

ŠVEDSKI Volvo Cars objavio je da će uložiti 1.2 milijarde eura u gradnju novog proizvodnog pogona u Slovačkoj u kojem će proizvoditi električne automobile.

"Širenje u Europi, našoj najvećoj prodajnoj regiji, ključno je za naš prijelaz prema elektrifikaciji i kontinuiranom rastu", rekao je izvršni direktor Jim Rowan.

Volvo Cars već ima dvije tvornice u Europi, u matičnoj Švedskoj i u Belgiji.

Postrojenje u Košicama na istoku Slovačke projektirano je za proizvodnju do 250.000 automobila godišnje i trebalo bi osigurati tisuće radnih mjesta. Lokacija također omogućuje daljnje širenje, navodi se u priopćenju tvrtke.

"Ambicija je Volvo Carsa prodavati od 1.2 milijuna automobila godišnje do sredine desetljeća, a planira ju ostvariti globalnim proizvodnim otiskom koji obuhvaća Europu, SAD i Aziju", dodaje se.

Proizvodnja automobila marke Volvo porasla je prošle godine za 5.6 posto, na gotovo 700.000 automobila, s udjelom električnih automobila i plug-ih hibrida od 27 posto.

Švedska kompanija u većinskom je vlasništvu kineskog Geely Holdinga, a njezine dionice uvrštene su u listopadu prošle godine u kotaciju burze u Stockholmu.

Pročitajte više