Von der Leyen postavila svog stranačkog kolegu u Komisiju. On za par sati dao ostavku

Foto: EPA, Screenshot: YouTube

Markus Pieper odlučio je ne preuzeti svoju ulogu EU izaslanika za mala i srednja poduzeća, u iznenađujućem preokretu nakon oštrih kritika zbog njegova imenovanja.

Odluka u posljednjem trenutku dolazi nakon što su zastupnici Europskog parlamenta pozvali Europsku komisiju da poništi Pieperovo imenovanje i nakon što su četiri povjerenika - Josep Borrell, Thierry Breton, Paolo Gentiloni i Nicolas Schmit, kritizirala kontroverzni potez.

Raskol unutar Komisije

Njemački zastupnik u Europskom parlamentu, koji je član domaće stranke Njemačkih kršćanskih demokrata (CDU) predsjednice komisije Ursule von der Leyen, trebao je danas preuzeti posao od 17.000 eura mjesečno nakon potpisivanja ugovora 31. ožujka.

No u izjavi o ostavci rekao je da sada neće moći učinkovito surađivati s povjerenikom Bretonom, kojem će odgovarati kao povjerenik za unutarnje tržište.

"Budući da je Breton već unaprijed bojkotirao moje preuzimanje dužnosti unutar Komisije, trenutno ne vidim mogućnost ispunjenja legitimnih očekivanja vezanih uz dužnost." Pieper je rekao za Handelsblatt, njemački poslovni dnevnik.

Breton je pozvao da se to mjesto popuni što je prije moguće.

"Transparentnost i kolegijalnost jesu i trebaju uvijek ostati naše osnovne vrijednosti", rekao je na platformi društvenih medija X.

"Pieper je dokazani stručnjak za mala i srednja poduzeća"

Sa svoje strane, von der Leyen je izrazila žaljenje zbog Pieperove odluke i odlučila je odgoditi ponovno otvaranje procesa odabira za poziciju izaslanika za mala i srednja poduzeća do nakon europskih izbora.

"Pieper je dokazani stručnjak za mala i srednja poduzeća i prevagnuo je u višefaznom procesu odabira", stoji u priopćenju komisije.

"Mora se poštivati autonomija svake institucije EU-a u imenovanju njenih visokih dužnosnika", poručili su također.

Dvije kandidatkinje bolje prošle na procjeni za posao. Nisu izabrane

Imenovanje njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu izazvalo je zabrinutost i kritike kada su izvješća otkrila da su druge dvije kandidatkinje - češka liberalna zastupnica u Europskom parlamentu Martina Dlabajová i zamjenica generalne direktorice Švedske konfederacije švedskih poduzeća Anna Stellinger - imale najmanje 30 posto više ocjene od Piepera u procjenama zapošljavanja.

Vlastite smjernice Komisije tvrde da bi se svako zapošljavanje trebalo temeljiti na zaslugama, ravnoteži spolova i geografskoj ravnoteži. Pieperova ostavka znači da će moći ostati zastupnik u Europskom parlamentu.

No ovaj skandal ostat će upamćen kao još jedan u nizu von der Leyen uoči izbora za Europski parlament koji će se održati od 6. do 9. lipnja, a na kojima ona cilja na svoj drugi mandat.

Pročitajte više