Von der Leyen u Zagrebu: Držim vam fige za ulazak u Schengen

Foto:Pixsell/Goran Stanzl

BUDUĆA predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je danas u Zagrebu da nacionalisti i populisti neće uništiti europski način života, kako se zove i jedan od resora u njezinoj novoj Komisiji. 

Taj je naziv izazvao kritike, osobito europskih liberala i zelenih, koji smatraju da previše asocira na zaštitu Europe od ilegalnih migranata.

"Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života", izjavila je Von der Leyen na kongresu Europske pučke stranke.

Europski način života

"Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života", dodala je njemačka političarka.

Europski parlament trebao bi novu komisiju potvrditi idućega tjedna i očekuje se da nova europska 'vlada' preuzme dužnost 1. prosinca.

Bivša njemačka ministrica obrane podržala je ulazak Hrvatske u schengensku zonu, nakon što joj je pozitivnu preporuku dala odlazeća EK Jean-Claude Junckera.

Snažno vjeruje da Hrvatska pripada Schengenu

"Držim vam fige i nadam se da će Europsko vijeće donijeti pozitivnu odluku jer snažno vjerujem da Hrvatska pripada Schengenu, u to nema nikakve sumnje", istaknula je nova šefica EK-a.

Zemljama zapadnog Balkana, koje je na europskom putu nedavno blokirala Francuska, poručila je da stoji uz njih.

"Dijelimo isti kontinent, povijest, kulturu i u istoj smo političkoj obitelji. Uvjeravam vas da stojimo uz vas, neovisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže", rekla je Von der Leyen.

Kako osigurati blagostanje u doba kada imamo sve starije stanovništvo

Govoreći o Brexitu, najavila je da će, ako dođe do razlaza, EU poštivati Britance, osobito u trgovinskim odnosima.

"No dali smo im do znanja da zemlja koja nije u EU ne može uživati u istim pravima kao i zemlje članice", rekla je Von der Leyen.

Pučani će u EK-u imati osam povjerenika, a među njima je i hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica koja će biti potpredsjednica za demokraciju i demografiju. 

"Ti ćeš pomoći da se uhvatimo u koštac s jednim od najvećih izazova, kako osigurati blagostanje građana u doba kada imamo sve starije stanovništvo. Ti ćeš ljude staviti u samo srce Europe", poručila je Von der Leyen Šuici.

Pročitajte više