VORONJIN: POTREBNO NOVO RJEŠENJE PROBLEMA S DNJESTROM

Moldavski predsjednik Vladimir Voronjin izjavio je u četvrtak da ne vjeruje više da bi prijedlog da pretvori svoju zemlju u federativnu državu riješio 14godišnji sukob sa separatistima iz Pridnjestrovlja.

Voronjin je na konferenciji za novinare izjavio kako se ne namjerava više sastajati sa čelnicima pobunjeničke regije Pridnjestrovlje.

"Više neće biti pregovora sa sadašnjim dnjestarskim vođama u Tiraspolu", rekao je Voronjin. "Ti su se razgovori pokazali neproduktivnima i bez rezultata. Potpuno sam se 'ohladio' od ideje federacije. Postoje i drugi načini da se riješi problem Dnjestra", dodao je.

Pridnjestrovlje, koje nije međunarodno priznato, odvojilo se od Moldavije 1990. godine i dvije su se strane vodile oružane borbe još dvije godine nakon raspada Sovjetskog Saveza. Pregovori o rješavanju krize propali su prošle godine.

Prema mirovnim planovima, koje su iznijele Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Rusija, Moldavija bi se trebala ustrojiti kao demilitarizirana federativna država. Pridnjestrovlje bi trebao dobiti autonomiju.

Zapadni političari strahuju da se u Dnjestru nalaze velika odlagališta oružja. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je ovaj mjesec pozvao na hitno rješavanje sukoba.

Ruske postrojbe koje su intervenirale 1992. godine kako bi okončale sukob u Moldaviji ostale su u Pridnjestrovlju i krajnji rok za njihov odlazak je istekao.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više