Vovčansk pretvoren u pepeo, Rusi gomilaju vojsku, ovo je plan. "Stravično je"

Foto: Profimedia

U Vovčansku gore stambene zgrade. Gradić sa 17.000 stanovnika nalazi se sjeverno od Harkiva, na ukrajinsko-ruskoj granici. Od petka su ruske trupe prešle granicu i napale grad. Analitičari neovisne ukrajinske internetske stranice Deep State navode da su do sada osvojili šest sela, prenosi Deutsche Welle.

"Ova dva dana i noći su strašni. Neka nas Bog čuva. Čovjek legne i zapita se hoće li za sat vremena biti ubijen", kaže Valentina Hrevnova novinarima agencije AP. Unatoč svemu tome ova 75-godišnjakinja želi ostati u Vovčansku: "Stravično je, ali što da se radi? Nadam se da Rusima neće poći za rukom da stignu dovde." "Ostanite živi", kaže njena susjeda koja napušta svoju kuću. Njoj pomaže ukrajinska policija da ode na sigurnije mjesto.

Analitičari portala Deep State smatraju da se situacija pogoršava. Vojni stručnjak Oleksandr Musijenko kaže da Rusija dovlači sve brojnije snage na to područje, prisiljavajući Ukrajinu da također pošalje svoje trupe u regiju: "Činjenica je da će ukrajinska vojska najvjerojatnije pregrupirati postrojbe u regiji Donjeck." On dodaje kako je čak moguće da će se ukrajinska vojska morati povući iz regije Donjeck "ako situacija na sjeveru i sjeveroistoku eskalira i zaoštri se".

U isto vrijeme iz Rusije stiže vijest da u novoj Putinovoj vladi neće više biti mjesta za Sergeja Šojgua koji je bio ruski ministar obrane od 2012. Malo je vjerojatno da će to utjecati na ruska bojna djelovanja u harkivskom području, naročito ako se zna da je Putin zadržao šefa glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Računica koja stoji iza ruskog napada

Prema brojnim analitičarima, ruska računica koja stoji iza ovih ofenzivnih djelovanja sastoji se upravo u tome da prisili Ukrajinu na pregrupiranje trupa. Pritom ruska ofenziva nije neočekivana. Prethodnih tjedana Rusija je nagomilala vojsku u pograničnom području. Ipak, Ukrajina je očekivala da će ruska ofenziva uslijediti kasnije.

Očito Rusija koristi slabosti ukrajinske vojske, kojoj nedostaju streljivo i ljudstvo. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ukrajinske snage nisu samo na tom području pod pritiskom: "Situacija u regiji Donjecka ostaje posebno napeta, prije svega u smjeru Pokrovska. Tamo se dnevno odvija više od 30 borbenih djelovanja. Situacija je ekstremno teška. Naravno, mi pazimo i na ostale smjerove naše obrambene operacije."

Više od 4000 ljudi evakuirano iz Harkivske oblasti

Iz Harkivske oblasti ukrajinske vlasti su, po vlastitim podacima, prebacile 4000 stanovnika na sigurnije lokacije. Među njima je i 82-godišnja Tatjana Vasiljivna iz Vovčanska. Prebačena je u Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini.

"Rakete ili bombe su udarile odjednom u pet ili šest kuća", kaže ona. "Moja kuća je gorjela, a moj muž je ležao pod ruševinama i nije reagirao. Sada me prebacuju u Harkiv. Nemam više putovnicu. Više ništa nemam."

Predsjednik Ukrajine je poslije ovih teških napada kritizirao spore isporuke oružja sa Zapada. U jednoj videoporuci Zelenski je rekao da pomažu samo stvarne isporuke oružja, a ne njihova najava.

Pročitajte više