Vox populi: Promidžbeni plakati su šrot

STO MILIJUNA kuna koštaju promidžbeni plakati, spotovi i ostali segmenti predizbornog cirkusa stranaka, a ljudima se viđeno najkraće rečeno gadi. Građani u razgovoru za Index pretežno su mišljenja da su plakati "šrot" ili su "marketinški opako loše napravljeni".

Najdirektniji je bio deklarirani ustaša Vladimir Spann koji je kazao da će svoj birački listić baciti u WC školjku i pustiti vodu, jer za "komunjare" neće glasati, a HDZ je stvorio, a onda opljačkao državu. Spann, koji nam nije rekao što radi nego se deklarirao jedino kao Ustaša, tvrdi da je u svoje 64 godine imao priliku upoznati većinu lica koja nam se smiješe sa jumbo plakata, pa je tako rekao da mu je HDZ-ova Jadranka Kosor jednom kad ju je sreo "dala nešto para za jeftino vino".

Današnjeg je premijera Ivu Sanadera imao priliku sresti u kinu Tuškanac, i nije mu se svidio jer je sitničario oko cijene ulaznice. Sreo je, kaže, i predsjednika Stjepana Mesića. Svi su ga ti susreti pridobili jedino za bacanje listića u toalet.

Alatničar (56): To je sve šrot, treba ih sve pobit´

Sa Spannom se u dobrom dijelu slaže i alatničar Anđelko Vic (56) koji je kratko poručio - "Treba ih sve pobit´", kao komentar na iznose utrošene u kampanju, koja je po njemu - beskorisna.

Na pitanje je li ga privukao ijedan plakat, kazao je "Nema nijednog koji mi je drag, to je sve šrot". Na pitanje za koga će glasati odgovara - "Za nikoga, izaći ću ali neću za nikoga glasati, poništit ću listić jer je to jedini izbor", negativan je Vic kojemu se sve što je do sada vidio - gadi.

Student (23): Glasat ću za HSU, plakati su smiješni

Student Marko Ilčić (23) kaže da mu je cijela predizborna promidžba smiješna, jer se fraze ponavljaju od izbora do izbora, a ništa se ne mijenja. Pa je on odlučio glasati za HSU, jer je primijetio da su se konkretne stvari dogodile otkada je HSU pri Sanaderovoj vlasti.

"Glasovat ću za nositelja liste Lazara Grujića, jer mi je poznato da se on osobno angažirao za mjesto iz kojeg dolazim, Orešje, i ondje je izgrađena cesta. Zaista me ne zanima politika, ali neću baciti svoj glas", kaže 23-godišnji glasač Hrvatske stranke umirovljenika.

Frizerka (17): Da mogu glasati, glasala bih za HDZ

Miranda Zulfikari, 17-godišnja učenica srednje frizerske škole, iako na ove izbore neće izaći jer je premlada, podijelila je s nama da vjeruje u ono što piše na HDZ-ovim crveno-plavim plakatima.

"Vidjela sam na reklami da su protiv poreza na imovinu i zemljište. Vjerujem da bi SDP oporezovao siromahe", kaže mlada Zulfikari, i dodaje da su joj i HDZ-ovi spotovi na televiziji najbolji.

Za novac koji je utrošen za plakate kaže da bi bio bolje da su političari uplatili za neku humanitarnu akciju.

Majka jednogodišnje bebe: Samo lijepe, a ne počiste nakon izbora

Financijerka i majka jednogodišnje bebe, Andrea (36), koja oduvijek glasa za SDP, kao što će učiniti i ove godine, kazala nam je da to nema nikakve veze sa njihovim plakatom, jer je i SDP-ov kao i od drugih stranaka "opako loše marketinški napravljen".

"Svi su mi loši, mislim Milanović i Jurčić s natpisom 'Ljudi su snaga' a izgledaju toliko mlitavo kao da nemaju atom snage u sebi. Muž mi radi u marketingu, pa bi on to bolje prepričao, ali plakati su - katastrofa, pogotovo kad pomislim na novce koje su potrošili na njih, uzaludno", kaže Andrea. Kaže da joj kod plakata ponajviše smeta što je njima oblijepljen cijeli grad, a nitko ih se ne bi sjetio skinuti nakon izbora. "Samo prljaju, gade mi se".

Umirovljenik (86): HDZ je bezobrazan

Metodom slučajnog odabira razgovarali smo sa umirovljenikom koji je vjerni glasač SDP-a, i koji, između ostaloga smatra da Milan Bandić kao gradonačelnik jedino nije nadmašio legendarnog Većeslava Holjevca. Plakati mu se ne sviđaju, pa ni SDP-ovi, no HDZ-ovi ga ljute.

"Bezobrazni su. Lažu s plakatima da će SDP udariti s porezima kakvi nemaju veze s pameću. To je bezobrazluk i laganje", kaže 86- godišnji Nikola Lukićević, koji uopće ni ne vjeruje da će se uvesti porezi na kapitalnu dobit i imovinu, jer su to "priče za malu djecu", pa sve da SDP i dođe na vlast. Za HDZ kaže da mu se gade, a što se tiče njegovih zasluga početkom devedesetih kaže da je "donio slobodu bez kruha".

A.B.
Foto: I.L.

Pročitajte više