Vozač Damir Mikulić živ u logoru Bucca u Iraku

HRVATSKI vozač kamiona pritvoren u Iraku prije mjesec dana "živ je i zdrav", u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na krajnjem jugu zemlje, potvrdilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Prema priopćenju američkoga veleposlanstva, Damir Mikulić pritvoren je u logoru Bucca u kojem američke snage drže pritvorene strance, neiračane.

Pritvoren je zato što je "navodno prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista", kaže se u američkom priopćenju.

"Velika je stvar što je Mikulić živ i zdrav", rekao je za Hinu Vinko Ljubičić, voditelj radne skupine hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova za događaje u Iraku.

Amerikanci su priopćili da će Mikulićev slučaj biti ubrzan te da ga trenutačno razmatra službeno tijelo sastavljeno od Iračana i državljana drugih zemalja, koji nisu pripadnici američke vojske, rekao je Ljubičić.

Logorom Bucca, u kojem se trenutačno nalazi nešto manje od četiri tisuće pritvorenika, upravlja 800. brigada vojne policije američke vojske.

Pročitajte više