Vozač iz Pančeva optužen za ratni zločin u Smilčiću kod Benkovca

Foto: FAH

MLADEN GRAOVAC, 52-godišnji vozač iz Pančeva, optužen je za ratni zločin u selu Smilčiću kod Benkovca. Terete ga da je koncem studenog 1992. godine tijekom okupacije maltretirao bračni par Šakić.

U optužnici se navodi da je Graovac, kao pripadnik pričuvnog sastava milicije Republike Srpske Krajine i 92. motorizirane brigade oko ponoći ušao u kuću bračnog para Šakić s dvojicom kolega. Tada 61-godišnjeg Petra Šakića htio je privesti u stanicu milicije, no kada je ovaj uspio pobjeći, u stanicu je priveo njegovu šest godina mlađu suprugu Danicu. Cijelim putem do stanice, Graovac je psovao Danicu, nazivajući je ustašom koja je rodila ustašu.

Idući dan, Danica je puštena kući, a Graovac je ponovno navratio i uhvatio Petra. Danicu je udario puškom u rebra dok ga je molila da ga pusti. Petra je odvukao u stanicu udarajući ga nogama po tijelu te potom ubacio u podrum. I tamo ga je tukao. 

Ubij ustašu!

Graovac je, navodi se u optužnici, zatražio od jednog pripadnika pričuvnog sastava milicije da ubije Šakića jer je ustaša, a kada je to ovaj odbio učiniti, nastavio ga je udarati. Šakiću je slomljeno jedno rebro. Sa suprugom je kasnije pobjegao u Podlug kod pripadnika mirovnih snaga UNPROFOR-a. Početkom prosinca prebačeni su u Zadar.

Graovac je uhićen prošlog ljeta kada je došao kod brata u Smilčić. Policiji ga je prijavila Danica Šakić. U splitskom zatvoru nalazi se u ćeliji s kapetanom Draganom, generalom Đukićem i kapetanom bojnog broda Pantićem.

Pročitajte više