Vozač kamiona će se ipak sutra javiti u zatvor. Odvjetnik: Laž je da je u BiH

Nikola Cutuk,Robert Anic/PIXSELL

NAKON što je završila sudska rasprava na Županijskom sudu u Sisku, prije nego što je izrečena presuda, kojom je zbog prometne nesreće u kojoj su život izgubile tri osobe osuđen na šest godina zatvora, vozač kamiona Ivan Filipović (61) je napustio sudnicu i otišao. 

Njegov je odvjetnik objasnio kako se ne radi o bijegu, nego je otišao kući kako bi se pozdravio s obitelji. No danas je 24sata objavio da je Filipović otišao u BiH, navodeći kako mu je njegov odvjetnik Marko Rafaj savjetovao da ode u BiH zagrliti dijete, što je kao izjava pripisano upravo odvjetniku Rafaju. Kako je Indexu rekao odvjetnik Rafaj, nije istina da je Filipović otišao u BiH niti mu je on to savjetovao.

"Apsolutno je laž da je otišao u BiH"

Odvjetnik za Index kaže kako je laž da je Filipović otišao u BiH.

"Ako su to objavili, to je kleveta. To je apsolutno laž. Čovjek ni u jednom trenutku nije bježao niti je u Bosni, po svemu što ja znam. Je li se nešto od jučer do danas promijenilo, ne znam. Da je htio bježati, mogao je ne dočekati presudu, on je zadnjih godinu dana na slobodi. On ima pravo ne doći na objavu presude. Otišao je doma biti to još malo vremena s obitelji. Naš je dogovor da dođe, da se što prije javi u Remetinec na izdržavanje kazne. To će biti olakšavajuće za daljnje služenje kazne, kao i za uvjetni otpust", rekao je Indexu.

"Njemu dijete nije u BiH, nego u Sesvetama"

Rafaj kaže i da je potpuno netočno da se Filipovićevo dijete nalazi u BiH. 

"Pa njemu je dijete tu u Hrvatskoj, a ne u BiH. Oni žive u Sesvetama. Čovjek radi, svaki put je kod mene došao s vozačem. Svaki put ga je drugi čovjek vozio. Zvao me u ponedjeljak da ima problem, da se nije javio u policijsku postaju, da je zaboravio. Otišao je odmah i rekao da je zaboravio, sve je bilo u redu. Takve se stvari mogu dogovoriti jer čovjek smetne s uma da se taj dan treba javiti. Ja sam mu rekao da se što ranije javi u zatvor, nema nekog posebnog roka, trebao bi se javiti danas ili ovih dana. Rok je taj da preduhitri dolazak policije po njega", kazao je. 

"Sad sam se čuo s Filipovićem, doma je, u Hrvatskoj"

Naknadno nas je Rafaj nazvao kazavši kako se upravo čuo s Filipovićem. Još je jednom potvrdio da je vozač kamiona, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog tragične nesreće, u Hrvatskoj. 

"Doma je, on je tu u Hrvatskoj. Rekao mi je da je kod kuće, da to svatko može doći i vidjeti. Ako je on prevario mene, i ja sam vas, ali potvrdio mi je da je u Hrvatskoj", rekao je. 

Odvjetnik otkrio kada se Filipović planira javiti u zatvor

Rekao je i kada se Filipović planira javiti u zatvor. 

"Rekao mi je da bi još ovih nekoliko dana ostao kod kuće i da će se u ponedjeljak ujutro javiti na sud ako prije policija ne dođe po njega. Najkasnije u ponedjeljak će se javiti u zatvor", kazao je Indexu Filipovićev odvjetnik Marko Rafaj. 

No Filipović se naknadno ipak predomislio. 

Kako nam je oko 15 sati potvrdio odvjetnik, vozač kamiona će se sutra javiti u Remetinec.

Vozio je umoran i pod utjecajem Normabela, umrle dvije curice i djevojka

Filipović je osuđen zbog prometne nesreće 7. lipnja 2019. godine, koju je prouzročio kao vozač tegljača s poluprikolicom. Tom su prilikom na odmorištu autoceste A3 kod Novske na mjestu nesreće preminule dvije 14-godišnjakinje, a od zadobivenih ozljeda kasnije i 28-godišnjakinja. Uz zatvorsku kaznu, u koju će mu se uračunati i sedam mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, od lipnja 2019. do sredine siječnja prošle godine, Filipoviću je dosuđena i zaštitna mjera petogodišnje zabrane vožnje, koja će stupiti na snagu nakon što izađe iz zatvora.

Prema optužnici, osuđeni je vozio umoran i pod utjecajem lijeka Normabela, zbog čega nije bio sposoban sigurno upravljati vozilom, pa je skrenuo s autoceste na benzinsku postaju i odmorište Novska-sjever. Iako je brzina na odmorištu ograničena na 40 kilometara na sat, kamion se kretao brzinom 89 kilometara na sat, zbog čega je okrznuo vozilo Hrvatskih cesta i potom prošao pokraj benzinske postaje i odmorišta te naletio na rubni kamen, zbog čega je kamion usporio i naletio na dvije 14-godišnjakinje iz Dalja, koje su od siline udara odbačene na asfaltiranu površinu, nakon čega je kamion prešao preko njih.

One su poginule na mjestu nesreće, dok je treća žrtva, Ivana Babić (28), koja je minibusom putovala za Njemačku, preminula pet tjedana nakon nesreće. U trenutku udara u pješake brzina tegljača je bila 76 kilometara na sat.

Pročitajte više