Vozač princeze Diane bio francuski tajni agent

LORD STEVENS, bivši načelnik Scotland Yarda koji od 2004. godine vodi posebno istražno povjerenstvo vezano za slučaj smrti britanske princeze Diane, dobio je povjerljive podatke koji bacaju novo svjetlo na jedan od najdramatičnijih događaja s kraja prošlog stoljeća.

Novu istragu, čiji su se troškovi dosada popeli na 4 milijuna funti, odredio je kraljevski mrtvozornik, sedam godina nakon što je princeza - jedna od tada najpopularnijih ličnosti u svijetu - poginula nakon sudara njenog "mercedesa" sa stupom u pariškom tunelu.

Zajedno s Dianom je tada poginuo njen tadašnji ljubavnik Dodi al Fayed, sin britansko-egipatskog milijardera Mohammada al Fayeda, te vozač automobila Henri Paul.

Mnogi još uvijek nerazjašnjeni detalji nesreće - koju je preživio jedino princezin tjelohranitelj - su razlogom zašto mnogi ljudi u svijetu, uključujući Dodija al Fayeda, vjeruju kako princezina smrt nije bila rezultat automobilske nesreće nego atentata kojeg je organizirala britanska tajna služba po nalogu kraljevske obitelji. Fayed smatra kako vladajući britanski krugovi nisu mogli dozvoliti mogućnost da se popularna princeza nedugo nakon razvoda od princa Charlesa uda za muslimana.

Fayed, s druge strane, ima i materijalne motive da promiče tu teoriju zavjere, s obzirom da je istraga francuskih vlasti odgovornost za nesreću svalila na pleća vozača Henrija Paula, koji je, po službenoj verziji, prije kobne vožnje konzumirao alkohol zbog čega je u tunelu izgubio kontrolu nad vozilom nastojeći se utrkivati s paparazzima.

S obzirom da Paul nije bio samo vozač, nego i uposlenik pariškog hotela "Ritz" u Fayedovom vlasništvu, Fayed bi mogao biti od tužen za naknadu štete.

Henri Paul je, za razliku od ostalih žrtava nesreće, ostao enigma, a za to veliki dio odgovornosti snose francuske vlasti koje su godinama koristile sve moguće birokratske trikove da sakriju podatke o njemu. O Paulu, doduše, postoji cijeli niz apokrifnih priča, od kojih je najpoznatija ona da se imao običaj opijati u pariškim lezbijskim barovima. No, zato su mnogo konkretniji podaci o nekih 100.000 funti koje je pokojni vozač imao na tajnim računima u 14 francuskih banaka, odnosno koji se ne mogu objasniti njegovom redovnom plaćom.

Lord Stevens je tek ovih dana dobio službenu potvrdu da je novac isplaćen od strane DST, francuske obavještajne službe u čijoj nadležnosti je, između ostalog, nadzor "sumnjivih osoba" unutar francuskih granica. Lordu Stevens još uvijek ne zna da li je Paul bio ubačeni agent ili tek zavrbovani "suradnik".

Zbog toga je od francuskih vlasti zatražio službene spise, odnosno izvještaje koje je slao Paul, odnosno njegov kontrolor. Još se ne zna kako će francuske vlasti odgovoriti na ovaj upit. Lord Stevens očekuje da će se, bez obzira na eventualni odgovor, rad njegovog povjerenstva produžiti do 2007. godine. Sam Stevens nakon dvije godine i dalje drži da je smrt princeze Diane rezultat nesretnog slučaja. No, također je britanskim medijima izjavio da je svjestan kako se s tim prozaičnim objašnjenjem nacionalne i globalne tragedije mnogi ne mogu, ne žele i neće pomiriti.

D.A.

Pročitajte više