Vozači Ubera u štrajku: "Po novim cijenama poslujemo s gubitkom"

Foto: Hina

NAKON što je Uber od utorka snizio cijene za 25 posto, danas su se u hotelu Westin sastali njihovi vozači s predstavnicima Ubera. Nekoliko vozača javilo se Indexu ističući kako su radi novih cijena vozači sad u štrajku.

"Vozači odbijaju voziti za Uber po ovim cijenama jer poslujemo s gubitkom, pa Uber traži nove vozače. Većina vozača na današnjem je sastanku istaknula da po ovim cijenama posluju s gubitkom, što i je istina. Kao prvo snizili su cijene usluge za 25 posto bez da su uopće razgovarali s vozačima.

Po starim cijenama ja sam za 6 radnih dana u tjednu po 8 sati u koje nije uračunato vrijeme pranja i čišćenja zarađivao oko 2000 kuna mjesečno. Ostalo je išlo na troškove za gorivo, davanja prema državi za mirovinsko, zdravstveno i porez, za amortizaciju vozila te za pranje i čišćenje vozila.

Putnici naručuju vožnje preko aplikacije, a sad ih nema tko voziti pa u Uberu imaju velikih problema jer imaju potražnju, a nemaju vozila. Danas su nas pozvali na sastanak na kojem se nije ništa dogovorilo osim što je bila žestoka svađa.

U svakom slučaju većina vozača ne želi voziti po ovim cijenama i sad kad su shvatili kakvu su glupost napravili, pozvali su nas na dogovor, umjesto da su nas pozvali prije sniženja cijena", rekao nam je jedan od Uberovih vozača.

Kazao je kako su trenutno u pat poziciji.

U Uberu kažu da ne znaju za štrajk

"Ja čekam da Uber označi da je velika potražnja, no nije velika potražnja, nego nema vozača pa onda Uber podigne cijene zbog povećane potražnje i onda se prijavim za vožnju. Po ovim cijenama koje su sad na snazi ne želim voziti jer su mi veći troškovi od zarade, a ne žele ni ostali", kazao je vozač.

U Uberu pak kažu da ne znaju za štrajk i tvrde da su snizili cijene zbog zahtjeva vozača za većim brojem vožnji.

"Pokazatelji nam govore da su partneri-vozači na cesti i imaju puno više posla te nemamo informacije o štrajku.

Što se tiče njihove zarade, treba je promatrati kroz vrijeme koje utroše radeći, a ne kilometre koje voze. Vrijeme koje provedu na Uberovoj platformi se dijeli na tri dijela: čekanje na vožnju, vožnja do polazišne lokacije putnika te vožnja putnika u automobilu.

Kad čekaju vožnju ne zarađuju, a kad se voze do putnikove polazišne točke dodatno troše novac i automobil. Oni zarađuju jedino kad je putnik u automobilu i mi trebamo raditi na smanjenju prve dvije komponente. Iskustva iz gotovo 400 gradova diljem svijeta pokazuju da se smanjenjem cijene vožnje skraćuju i prve dvije komponente, a vrijeme koje partneri-vozači provode vozeći putnika u automobilu više nego nadoknađuje to smanjenje cijene.

Ove promjene, odnosno smanjenje cijena, su rezultat zahtjeva zagrebačkih partnera-vozača za većim brojem vožnji. Uvijek postoji mogućnost da neće svi odmah primijetiti promjene, ali naše petogodišnje iskustvo diljem svijeta nam ukazuje da će promjene imati pozitivne rezultate", stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ubera.




 

Pročitajte više