Hrvatska će morati Albanki isplatiti odštetu, nedužna je provela skoro tri godine u zatvoru

Foto: MUP

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu potvrdio je oslobađajuću presudu Albanki Manueli Makaj za šverc 23 kilograma heroina. S obzirom da je u pritvoru u Hrvatskoj provela 32 mjeseca, morat ćemo joj isplatiti odštetu. Ne samo 350 kuna po danu zatvora, već i za izmaklu dobit.

Na prvom suđenju dobila osam godina zatvora

Makaj je uhićena u kolovozu 2012. godine na graničnom prijelazu Karasovići za upravljačem Citroen Xsare u kojoj je heroin bio skriven ispod prednjih sjedala. Makaj je uvjeravala da nije znala da prevozi heroin i da je automobil prodala ocu suvozača Ergeste Hoxe. Na prvom suđenju u Splitu osuđeni su na po osam godina zatvora, no njoj je prihvaćena žalba zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok je njemu kazna smanjena na šest i pol godina zatvora.

Na ponovljenom suđenju u Općinskom sudu u Dubrovniku, Makaj je oslobođena početkom 2015. godine te puštena na slobodu. Vratila se kćeri u Italiju. Sud u Dubrovniku temeljio je oslobađajuću presudu na svjedočenju policajaca i carinika s prijelaza Karasovići. Ustvrdili su kako je pakete s drogom bilo nemoguće zamijetiti golim okom, već su ih otkrili endoskopom.

Koliko ćemo platiti? 

Županijski sud u Zagrebu odbio je prošlog mjeseca žalbu Državnog odvjetništva te potvrdio oslobađajuću presudu iz Dubrovnika. Branitelj Jadran Franceschi, koji je Makaj branio sa odvjetnikom Draganom Pištalom, potvrdio nam je da će se obratiti Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu kako bi regulirali odštetu za vrijeme koje je njegova klijentica provela u zatvoru. Još će vidjeti što će sa materijalnom štetom, odnosno, primanjima koje je Makaj mogla imati da nije bila pritvorena. 

Rekonstrukcija za sud nemoguća

Državno odvjetništvo žalilo se na nepotpuno utvrđeno činjenično stanje jer sud nije proveo rekonstrukciju kojom se trebalo utvrditi je li okrivljena mogla osjetiti da se vozi iznad paketa s drogom. Sud je obrazložio da se rekonstrukcija nije mogla obaviti jer su pojedini dijelovi Citroen Xsare odrezani i uklonjeni te ih nije bilo moguće vratiti na automobil. Tužilaštvo je tražilo da se rekonstrukcija obavi na drugom identičnom vozilu, no ni sud u Dubrovniku, ni sud u Zagrebu nisu to prihvatili.

Pročitajte više