Vraća li se nacizam na velika vrata u Njemačku?

Foto: Hina

EKSTREMNO desna Alternativa za Njemačku (AfD), koja popularnost posljednjih mjeseci ubrzano stječe na islamofobiji i antiimigrantskoj politici, ostvarila je značajne uspjehe na lokalnim izborima diljem Njemačke. U isto vrijeme, CDU Angele Merkel bilježi neke od najgorih rezultata u povijesti.

Na lokalnim izborima u Berlinu AfD je tako osvojila 14,2 posto glasova, i to samo tri dana nakon što je berlinski gradonačelnik Michael Mueller upozorio kako bi dvoznamenkasti postotak glasova za ovu stranku bio "protumačen diljem svijeta kao znak povratka ekstremne desnice i nacista u Njemačku", prenosi Independent.

Glasači su tako osigurali prva mjesta za AfD u parlamentu Berlina, a to je ujedno i prvi put da ekstremna desnica ulazi u parlament još od ujedinjenja.

Usporedbe radi, CDU Angele Merkel osvojio je tek nešto više glasova, 17,6 posto, a to je jasan znak da se glasači ne slažu s politikom Angele Merkel. Barem se više ne slažu s obzirom da je do izbjegličke krize Angela Merkel uživala veliku popularnost. Ujedno, ovo je i upozorenje za CDU pred parlamentarne izbore koji se održavaju u listopadu sljedeće godine.

Stranka lijevog centra SPD, socijal- demokrati, osvojili su 21,6 posto glasova na izborima u Berlinu i time su relativni izborni pobjednici.

No, pravi je pobjednik, to je svima jasno, ekstremno desni AfD.

"Od nule do dvoznamenkastog postotka, a to je početak u Berlinu", komentirao je Georg Pazderski iz AfD-a. Njegova rečenica ustvari je potpuno točna jer je AfD praktički do nedavno bio marginalna desničarska stranka, a sada ima podršku značajnog broja urbanog stanovništva glavnog grada. AfD je u velikom usponu i stoga je za očekivati da bi dogodine na izborima ova ekstremna desnica mogla ostvariti još značajnije rezultate.

"Ostvarili smo odličan rezultat. Stigli smo do glavnog grada i na putu smo za Bundestag", rekla je Beatrix von Storch, jedna od čelnica stranke.

Upravo stoga riječi berlinskog gradonačelnika izrečene svega par dana prije izbora zvuče prilično zastrašujuće.

Govoreći o mogućeg dobrom uspjehu AfD-a, on je rekao da bi to bio znak povratka nacizma.

"To bi diljem svijeta bilo protumačeno kao znak da se vraćaju ekstremna desnica i nacizam u Njemačku. Berlin nije neki stari grad, to je grad koji se transformirao iz središta Hitlerove Njemačke u svjetionik slobode, tolerancije, različitosti i socijalne kohezije", rekao je Mueller.

A kad u takvom gradu ekstremno desna stranka uhvati više od 15 posto na izborima, u drugim sredinama može dobiti i puno više. Pogotovo s obzirom da se nastavlja veliki uzlet stranke.

Pročitajte više