Vransko jezero: Spriječen pokušaj rušenja četiriju objekata

VIŠE stotina mještana Vrane, u općini Pakoštene, danas je traktorima, kamionima i tijelima spriječilo pokušaj Ministarstva zaštite okoliša i prostornog planiranja da se uklone četiri započeta stambena objekta pokraj Vranskog jezera, za koje Ministarstvo tvrdi da je unutar ornitološkog rezervata u Parku prirode "Vrana".

Prijepor je nastao jer se općina Pakoštane koja je protiv rušenja objekata poziva na Prostorni plan općine Biograd iz 1985., kojoj je općina tada pripadala, a Ministarstvo na Odluku o proglašenju sjevereozapadnog dijela Vranskog jezera ornitološkim rezervatom iz 1983. tvrdeći da u Prostornom planu Biograda, nastalom dvije godine nakon Odluke, nisu točno ucrtane granice rezervata.

Danas su radove građevinske operative pokušali osigurati pripadnici zadarske Policijske uprave, ali su se povukli kad su se mještani Vrane ispriječili na prometnici. Načelnik Pakoštane Milivoj Kurtov kaže da prijeporni objekti, po mišljenju Općinskog poglavarstva, nisu u Ornitološkom rezervatu. Stoga je danas zatražio od Ministarstva da odgodi rušenje kuća te da se u međuvremenu u izravnom razgovoru sa službama Ministarstva utvrdi konačno i zakonito stanje i postupak.

Vlasnici prijepornih objekata su Vranjani, a prosvjednici kažu da je riječ o dragovoljcima Domovinskog rata, da je u njihovu zaštitu ustalo cijelo selo, da su kuće izgradili na vlastitu zemljištu te da će prosvjedovati do daljnjega i da neće djecu slati u školu. Kažu da imaju lokacijske dozvole, a da bi dobili građevne, Ministarstvo im treba izdati posebne uvjete gradnje, ali to neće, jer su,

objekti u ornitološkom rezervatu, što vlasnici i Općina niječu.

U današnjem priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja navodi se da granica Ornitološkog rezervata, koja je ucrtana u grafički dio Prostornog plana tadašnje biogradske općine kojoj su Pakoštane pripadale (1985.), nije točna, jer se ne poklapa s opisom granice u Odluci o proglašenju sjeverozapadnog dijela Vranskog jezera specijalnim ornitološkom rezervatom iz 1983.

Karta se nalazi u zbirci isprava Ministarstva i sastavni je dio Odluke o proglašenju sjeverozapadnog dijela Vranskog jezera specijalnim ornitološkim rezervatom.

Pročitajte više