VRHOVNI SUD DOBIO ČETVERO NOVIH SUDACA

Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je danas četvero novih sudaca Vrhovnog suda, Ileanu Vinja, Ranka Marijana i Dražena Tripala za Kazneni i Branka Hrvatina za Građanski odjel tog suda.

Novoimenovane suce DSV je izabrao između deset kandidata, od kojih je pet konkuriralo za jedno mjesto u Građanskom odjelu, a pet za tri slobodna mjesta u Kaznenom odjelu. Svi imenovani suci dolaze sa zagrebačkog Županijskog suda.

U Građanski odjel Vrhovnog suda članovi DSV-a jednoglasno su izabrali Branka Hrvatina koji je i član DSV-a i zamjenik predsjednika tog tijela. Budući je bio jedan od kandidata Hrvatin je napustio sjednicu uoči glasovanja, obrazloživši kako "ni na koji način ne želi utjecati na odluku DSV-a".

Članovi DSV-a bili su jednoglasni i kod imenovanja predsjednika Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda Dražena Tripala i suca tog suda Ranka Marijana, koji je od veljače 2000. do lipnja 2001. bio pomoćnik tadašnjeg ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića. Sutkinja Ileana Vinja dobila je sedam glasova, dok je troje članova DSV-a glasovalo za predsjednika Kaznenog odjela varaždinskog Županijskog suda Darka Kliera. Ostali kandidati nisu dobili niti jedan glas.

Troje novoimenovanih sudaca Kaznenog odjela Vrhovnog suda ranije je od opće sjednice Vrhovnog suda dobilo prednost nad ostalim kandidatima, dok za izbor suca Građanskog odjela vrhovni suci nisu dali prednost niti jednom kandidatu jer su ocijenili da su svi kvalitetni.

Nakon današnjeg imenovanja Vrhovni sud, uz predsjednika suda, ima 43 sudaca - 25 u građanskom i 18 u kaznenom odjelu.

DSV je imenovao i dvije nove sutkinje Upravnog suda. Za dva slobodna mjesta bilo je 30 kandidata, a na kraju je s devet od 11 glasova izabrana savjetnica u Upravnom sudu Lidija Vukičević Gašparović i savjetnica u Ustavnom sudu Ana Berlengi Fellner koja je dobila sedam glasova. Od ostalih kandidata pet glasova je dobila Senka Orlić-Zaninović, a jedan Teodor Antić.

Za suce Kaznenog odjela osječkog Županijskog suda jednoglasno su imenovani Darko Krušlin i Zvonko Vekić. Njima i još jednom od 13 kandidata podršku je dalo i tamošnje sudačko vijeće.

Između tri kandidata za suca zadarskog Županijskog suda imenovan je Boris Babić koji je dobio sedam glasova, dok su za kandidata Antu Milovca glasovala četiri člana DSV-a. Babić je imao i podršku sudačkog vijeća zadarskog suda.

Viša savjetnica na Vrhovnom sudu Snježana Mrkoci jednoglasno je, između šest kandidata, imenovana sutkinjom Županijskog suda u Sisku, a svi članovi DSV-a glasali su i za imenovanje Mirele Crnjak sutkinjom Općinskog suda u Samoboru.

(Hina) xso yso

Pročitajte više