Vrhovni sud razmatrao "slučaj Lora" - odluka naknadno

PETEROČLANO vijeće Vrhovnog suda razmatralo je danas žalbu splitskog Županijskog državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu osmorici bivših vojnih policajaca optuženih u tzv. slučaju Lora, a odluku će donijeti naknadno.

U višesatnom izvještaju Vijeću sutkinja Katica Jelić detaljno je ponovila prvostupanjske iskaze svih optuženika i nekih svjedoka o događajima u zatvoru splitske luke Lora 1992., gdje su, prema optužnici, vojni policajci ubili dvoje i zlostavljali više srpskih civila.

Kazala je da su glavne primjedbe tužiteljstva da splitski Županijski sud nije saslušao svjedoke iz Srbije i Crne Gore i da nije uvažio pismene izjave 16-ero svjedoka koji žive u Bosni i Hercegovini. Sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Slavko Lozina time je, prema mišljenju tužiteljstva, onemogućilo optužbi da dokaže svoje tvrdnje, pa je zatražilo novo suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Odvjetnici sedmorice optuženika smatraju, pak, da je žalba neutemeljena i neosnovana, te da čak i u slučaju da su optuženima dokazana djela iz optužnice ne bi moglo biti riječi o ratnom zločinu, kako je događaje u Lori okvalificiralo splitsko državno odvjetništvo.

Branitelj prvooptuženog Tomislava Dujića odvjetnik Željko Olujić ocijenio je kako je prvostupanjsko sudsko vijeće učinilo sve da svjedoci iz Srbije i Crne Gore dođu pred sud. Podsjetio je da su neki svjedoci u medijima izjavljivali kako prate razvoj slučaja, no da ne žele svjedočiti dok sudi Slavko Lozina.

"Time su ucijenili hrvatsko pravosuđe, no i unatoč tome sud ih je ponovno pozivao. To što nisu došli greška je druge države, a ne hrvatskog pravosuđa, koje strane državljane ne može prisiliti na pojavljivanje pred sudom", rekao je Olujić.

Po mišljenju braniteljice Ankice Luetić, prihvaćanjem žalbe i postavljanjem novog sudskog vijeća stranoj bi se državi dozvolilo da upravlja hrvatskim pravosuđem.

Branitelji su ponovili da se ne slažu s tvrdnjama tužiteljstva da je riječ o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, jer su te odredbe, kako tvrde, namijenjene zaštiti neprijateljskog civilnog stanovništva, dok su oštećeni u "slučaju Lora" bili hrvatski državljani.

Vijeće Vrhovnog suda, u kojem su uz sutkinju izvijestiteljicu i suci Zlata Lipnjak Bosanac, Damir Kos, Milivoj Mikor i Ante Potrebica, odluku će donijeti naknadno, a nakon što je upute optužbi i obrani objavit će je na Interenet stranici Vrhovnog suda.

Sudsko vijeće splitskog Županijskog suda oslobodilo je krajem studenog 2002. Tomislava Duića, Anđelka Botića, Antu Gudića, Emilia Bungura, Davora Banića, Tončija Vrkića, Josipa Bikića i Miljenka Bajića optužbi da su suprotno odrebama Ženevske konvencije, bez pravnog razloga držali te psihički i fizički zlostavljali, ubijali, mučili i nečovječno postupali prema civilima, uglavnom Srbima, čime su počinili kažnjivo djelo ratnog zločina nad civilnim stanoviništvom.

U obazloženju presude stajalo je kako nema sumnje da je u Lori bilo mučenja i da su dvije osobe smrtno stradale, no da u sudskom postupku optužbe nisu dokazane.

(Hina) xam yso

Pročitajte više