Vrhovni sud SAD-a odlučio da "zatvorenik nema pravo na bezbolnu smrt"

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

VRHOVNI sud SAD-a u ponedjeljak je odlučio da ubojica Russell Bucklew, kojemu je dosuđena smrtna kazna, nema pravo na svoj prijedlog "bezbolne smrti", piše NBC.

Naime, Bucklew (50) je zatražio, navodeći svoje zdravstveno stanje, da mu se smrtna kazna izvede plinom, a ne smrtonosnom injekcijom. On je ubijanje zatvorenika smrtonosnim koktelom izjednačio zakonski zabranjenoj "okrutnoj i neobičnoj kazni".

Silovao bivšu djevojku i ubio njenog partnera

Bucklew je osuđen na smrt zbog silovanja, ubojstava i otmice. 1996. godine ubio je Michaela Sandersa, koji je živio s Bucklewovom bivšom djevojkom. Nakon ulaska u prikolicu, u kojoj su njih dvoje živjeli sa svojom djecom, Bucklew je upucao Sandersa, a kasnije i silovao svoju bivšu djevojku.

U svom nedavnom zahtjevu sudu, Bucklew je tvrdio da bi zbog oboljenja od kavernoznog hemangioma prilikom davanja smrtonosne injekcije osjetio prekomjernu bol. Objasnio je da će se tumor u grlu vjerojatno rasprsnuti tijekom pogubljenja te da će se zbog toga ugušiti u vlastitoj krvi.

Predložio neprovjerenu metodu

Bucklew je predložio da ga savezna država Missouri pogubi tako da mu kroz masku pusti čisti plin dušika. Službenici Missourija odgovorili su kako nijedna država nikada nije izvršila pogubljenje na predloženi način, nazivajući njegov prijedlog nejasnim i neprovjerenim.

Suci vrhovnog suda stoga su zaključili kako se radi o taktici odugovlačenja jer zatvorenik nije dokazao da bi drugi način pogubljenja "značajno smanjio rizik od jakih bolova", piše BBC.

Sudac Neil Gorsuch, kojeg je predsjednik Donald Trump imenovao 2017. godine, napomenuo je da je Bucklew osuđen na smrt već više od 20 godina.

"Osmi amandman zabranjuje 'okrutne i neobične' metode smrtne kazne, ali ne jamči zatvoreniku bezbolnu smrt", napisao je sudac Gorsuch.

Pročitajte više