Vrhovni sud sutra o žalbi Fikreta Abdića

VRHOVNI sud odlučivat će sutra o žalbi Fikreta Abdića na nepravomoćnu presudu kojom je na Županijskom sudu u Karlovcu lani proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u tzv. Autonomnoj pokrajini Zapadnoj Bosni, od 1993. do 1995.

Vrhovni sud će na javnoj sjednici saslušati argumente obrane, nakon čega će iza zatvorenih vrata odlučiti o Abdićevoj žalbi. On neće biti nazočan sjednici jer je sud ocijenio da za to nema potrebe.

Abdićev branitelj Davorin Popović rekao je Hini da obrana ne traži smanjenje kazne, već ukidanje presude i oslobađanje. Obrana se, kako je rekao, formalno žali na "bitne povrede postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje".

Krajem srpnja prošle godine karlovački Županijski sud osudio je Abdića da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu (APZB) i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne obrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave APZB-a. U tim se logorima, tvrdi tužiteljstvo, prema njima nečovječno postupalo i prisiljavalo na službu u paravojsci.

Abdić je od 27. lipnja 2002. godine u karlovačkom Okružnom zatvoru, a suđenje mu je počelo u rujnu iste godine. Optužnicu je još u kolovozu 1996. podignulo Više javno tužilaštvo u Bihaću, a odlukom Vrhovnoga suda RH karlovački Županijski sud preuzeo je suđenje na temelju sporazuma vlada dviju država o pravnoj pomoći iz 1996.

Pročitajte više