Vrhovni sud: Turudić prijavljen zbog susreta s Mamićem

Foto: Hina

Vrhovni sud je objavio da je predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović jučer, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Turudića je, podsjetimo, vladajuća većina izglasala za novog glavnog državnog odvjetnika, na prijedlog vlade Andreja Plenkovića.

Plenković je inzistirao na tome da Turudić postane šef DORH-a unatoč svim informacijama koje su izašle u javnost o tome da se Turudić sastajao s odbjeglim kriminalcem Zdravkom Mamićem nakon što je ovaj izašao iz istražnog zatvora te da se intenzivno dopisivao s danas optuženicom Josipom Rimac. 

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti. 

"Zbog interesa javnosti priopćavamo sljedeće:

Predsjednik Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske je dana 14. veljače 2024. uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske podnio nadležnom sudačkom vijeću pritužbu protiv suca tog suda Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Naime, prema izjavama proizlazi da se sudac Turudić više puta sastajao s osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je po ocjeni predlagatelja prekršio Kodeks sudačke etike.

Napominjemo da je proces izbora Glavnog državnog odvjetnika u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Međutim, sve dok Glavni državni odvjetnik ne stupi na dužnost na koju je izabran on je do tada sudac i za ocjenu postupaka suca nadležna je isključivo sudbena vlast (predsjednici sudova, sudačka vijeća i Državno sudbeno vijeće)", stoji u priopćenju koje je medijima dostavljeno s Vrhovnog suda.

Turudić se vozio s Mamićem, priznao je da su pričali o Mamićevom predmetu

Iz priopćenja je očito da je Turudić prijavljen za kršenje sudačke etike zbog susreta sa Zdravkom Mamićem, u vrijeme kad je protiv Mamića bila pokrenuta istraga. Turudić je priznao susrete u nedavnim medijskim istupima, a priznao je čak i da je s Mamićem razgovarao o njegovom predmetu. 

O Turudićevim vožnjama s Mamićem javnost je obavijestio predsjednik Zoran Milanović koji je za to saznao iz izvješća SOA-e.

"To su bili sastanci pod vrlo čudnim okolnostima. Nije to krstitka, krsna slava, bar micva, teferič, nego to ima obilježja konspirativnosti od koje bi i Kominterna imala što naučiti... Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu (2015.) godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak", rekao je Milanović.

Plenković je, braneći pred novinarima izbor Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, izjavio da nema dokaza o čemu su pričali Turudić i Mamić i da su "mogli razgovarati o Hajduku, Dinamu ili reprezentaciji".

Unatoč ovoj za razum uvredljivoj Plenkovićevoj obrani Turudića, sam Turudić je kasnije priznao da je s Mamićem kao tadašnji šef Županijskog suda u Zagrebu razgovarao upravo o njegovom slučaju koji se vodio na tom sudu, prije nego što je, upravo zbog veza Turudića i Mamića, prebačen u Osijek.

Turudić: Vozio sam se s Mamićem pola sata, a ne satima. Milanović: Prostitutke naplaćuju i za pola sata

Na Milanovićeve izjave Turudić je reagirao tvrdnjom da sastanci s Mamićem nisu bilo konspirativni i da se s njim nije vozio satima, nego pola sata.

"Nismo se sastali ni na kakvim konspirativnim mjestima, to je bilo ispred moje kuće, ispred stana u kojem živim i u ljetnom dobu oko devet sati. Nismo se vozili satima, nego pola sata, što je zapravo nebitno", rekao je.

Milanović je nakon toga u novom medijskom istupu Turudiću odgovorio da "prostitutke naplaćuju i za pola sata". 

Kako je objavio Nacional, Mamić i Turudić su se na sličan način sastajali više puta. Tjednik je objavio da su se jednom prilikom na Aleji Bologne naglo okrenuli i prešli preko pune crte te neočekivano promijenili smjer kretanja. Drugom prilikom parkirali su se u blizini željezničke pruge i dugo sjedili u autu i razgovarali.

Šerić za Index: Ovo neće ništa promijeniti kod imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika

Odvjetnik Branko Šerić bio je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu i Splitu. Kaže da prijava Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike neće ništa promijeniti.

"Ova prijava ne može ništa promijeniti jer je Turudić sada imenovan glavnim državnim odvjetnikom, samo što nije stupio na dužnost. Dakle, on više nije sudac, osim ako ne odluči do svibnja raditi posao suca na Visokom kaznenom sudu. Onda je moguće u tom periodu inicirati postupak, ali teško da će ga se provesti do kraja", kazao nam je.

Pročitajte više