Vrhovni sud završio raspravu o žalbi Fikreta Abdića, odluka naknadno

VRHOVNI sud danas je završio razmatranje žalbe na svoju prošlogodišnju odluku kojom je Fikretu Abdiću potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna od 1993. do 1995., a odluka će biti objavljena naknadno.

Iako je bilo najavljeno dvodnevno razmatranje Abdićeve žalbe, cijeli je postupak završio istog dana, doznaje se poslijepodne na Vrhovnom sudu.

Nakon što je sudsko Vijeće upoznato s dosadašnjim tijekom postupka, presudama i žalbama, sudu su se obratili predstavnici obrane i tužiteljstva.

Abdićevi odvjetnici obrazložili su tvrdnje iz svoje žalbe u kojoj traže ukidanje presude Županijskog suda u Karlovcu i oslobađanje od krivnje. Oni, naime, tvrde da u tzv. AP Zapadna Bosna nije bilo nikakvog organiziranog progona i ratnog zločina. Uz to navode da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za preuzimanje postupka od BiH i vođenje u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo pak tvrdi da je u sudskom postupku dokazana Abdićeva krivnja.

Abdić, koji je od lipnja 2001. u karlovačkom Okružnom zatvoru, nije bio nazočan sjednici, jer je Vrhovni sud ocijenio da za to nema potrebe. Optužnicu protiv njega podiglo je Više javno tužilaštvo u Bihaću (BiH), a Hrvatska je postupak preuzela temeljem sporazuma dviju država o pravnoj pomoći iz 1996.

U srpnju 2002. karlovački Županijski sud proglasio ga je krivim za ratni zločin i osudio na 20 godina zatvora.

U obrazloženju te presude, među ostalim, piše da je provedenim dokaznim postupkom utvrđeno da je Abdić, protivno Ustavu BiH, proglasio tzv. autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave AP ZB-a.

U tim se logorima, stoji u presudi, prema njima nečovječno postupalo i prisiljavalo ih se na službu u paravojsci.

Sud je prihvatilo dokumente i iskaze svjedoka po kojima je najmanje troje ljudi umrlo zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Abdić se na tu presudu žalio, no Vrhovni sud ju je u travnju prošle godine potvrdio.

Pročitajte više