KORONAVIRUS

Novi podaci otkrivaju posve drugačiji tijek pandemije u Njemačkoj

Foto: EPA

NAJNOVIJI podaci i izračuni Instituta Robert Koch, ključne njemačke medicinske institucije u pandemiji koronavirusa, pokazuju da je vrhunac širenja infekcije u Njemačkoj bio 18. ožujka, pet dana prije nego što su se centralne vlasti i savezne pokrajine dogovorile uvesti stroge mjere distanciranja građana.

U njemačkoj javnosti i među političarima to je raspalilo raspravu o tome koliko se politika u pandemiji mogla osloniti na virologe, koji kao znanstvenici funkcioniraju na drugačiji način od političara.

Njemački političari kritiziraju stručnjake zbog promjene mišljenja

Mnogi istaknuti njemački političari, poput premijera najmnogoljudnije pokrajine Nordrhein-Westfalen Armin Laschet i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, požalili su se da su medicinski stručnjaci znali često mijenjati mišljenje, pozivajući se stalno na nove podatke i saznanja.

U znanosti je to posve uobičajeno, no za neke političare koji su pokušavali odrediti kakve mjere uvesti kako bi se zaustavilo širenje zaraze to je bilo izluđujuće. Laschet je o tome govorio u popularnom talk showu voditeljice Anne Will, koji je rekao da je “za političare jako teško kada stručnjaci svakih par dana promijene mišljenje”.

>> Njemačkoj prijeti ponovno širenje epidemije, Merkel je upozoravala na to

>> U Njemačkoj je više od 150.000 zaraženih

Novi podaci Instituta Robert Koch

U svakom slučaju, novi podaci Instituta Robert Koch sugeriraju da je vrhunac širenja koronavirusa u Njemačkoj dosegnut prije nego što je 23. ožujka na snagu stupila potpuna karantena. Stručnjaci iz instituta su do tog zaključka došli na temelju u međuvremenu prijavljenih oboljelih od covida-19, pa onda računajući unazad i uzimajući u obzir inkubaciju, simptome bolesti i vrijeme potrebno za potvrdu i registriranje slučajeva, da bi odredili kada se točno koji pacijent zarazio, piše NDR.

Dosad se u Njemačkoj na razvoj pandemije gledalo u kontekstu prijavljenih zaraženih te bi se datum njihova testiranja odnosno dijagnoze uzimao kao početni pa novi izračuni nude drugačiju sliku. Pokazalo se da je vrhunac zaraze bio dva tjedna ranije nego što se mislilo.

Vrhunac zaraze je bio 18. ožujka?

U Njemačkoj su 9. ožujka zabranjena sva veća okupljanja, zatvaranje vrtića i škola krenulo je 13. ožujka, a potpuno zatvaranje 22. ožujka. Po najnovijim podacima Instituta Robert Koch ispada kako je vrhunac infekcijskog vala bio 18. ožujka, dakle između zatvaranja škola i uvođenja zatvaranja cijelog društva.

S druge strane, novi podaci sugeriraju i da broj inficiranih pada sporije nego što se dosad smatralo. Naime, iz nekih pokrajina vikendom nisu dolazili podaci o novodijagnosticiranim pacijentima pa je u krivulji koja je izražavala broj zaraženih koji su prijavljeni znalo izgledati kako u Njemačkoj odjednom ima mnogo manje zaraženih nego što ih je bilo. Računanjem od dana zaraze nudi se posve drugačiji tijek pandemije, navodi Der Spiegel.

Sporiji pad infekcije nego što se dosad mislilo

Prema računanju od dana dijagnoze izgledalo je da je broj novih infekcija u dva tjedna pao za 47 posto, dok prema novom računanju, od dana zaraze, ispada kako je pad bio tek 26 posto.

>> U Njemačkoj od danas obavezno nošenje maski u javnom prijevozu i trgovinama

Njemački mediji zaključuju da su izračuni koji su se oslanjali na dan dijagnoze proizvodili “prevrtljive informacije”.

Bilo kao bilo, čini se da će se nastaviti živciranje dijela njemačkih političara zbog virologa koji “svakih par dana promijene mišljenje”.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više