Vrijedna donacija Sveučilišnoj knjižnici u Puli

U SVEUČILIŠNU knjižnicu u Puli ovih je dana stigla vrijedna donacija knjižnice pokojnog akademika Eduarda Čalića koja sadrži 770 svezaka knjiga, izvijestio je danas novinare ravnatelj knjižnice Bruno Dobrić.

Po njegovim riječima, u skladu sa željom akademika Čalića, knjige je darovala njegova supruga Elke-Marie Čalić koja živi u Salzburgu, a dogovor o donaciji postignut je u listopadu prošle godine, te je koncem 2003. u Sveučilišnu knjižnicu stigla sva dokumentacija za izvoženje knjiga iz Austrije u Hrvatsku. Troškove prijevoza knjiga financirala je Istarska županija.

Riječ je o 770 svezaka znanstvenih i publicističkih knjiga, uglavnom na njemačkom te na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku. Trinaest knjiga objavljeno je prije 1945. godine, a ostale od 1945. do 2000.

Pulskoj Sveučilišnoj knjižnici darovano je i 200-tinjak fotografija, uglavnom presnimaka fotografija iz njemačkim arhiva i muzeja, snimljenih tridesetih godina 19. stoljeća i tijekom Drugog svjetskog rata.

Nakon knjižnične obrade knjige će biti dostupne javnosti, a u knjižnici je tom vrijednom donacijom, dodao je ravnatelj Bruno Dobrić, znatno obogaćen fond znanstvene literature.

Akademik Čalić rođen je u Marčani nedaleko od Pule 1910., a umro je u Salzburgu 2003. godine. Bio je jedan od najpoznatiji hrvatskih povjesničara i publicista, a bio je i glavni tajnik Europskog komiteta za znanstveno proučavanje uzroka i posljedica Drugog svjetskog rata.

Objavio je dvadesetak knjiga od kojih su mnoge prevedene na svjetske jezike.

Pročitajte više