Vrijeme u Meksičkom zaljevu se smirilo, počelo jače čišćenje nafte

VJETAR i more smirili su se danas u Meksičkom zaljevu, pa ekipe koje rade na saniranju štete nastale nakon potonuća platforme Deepwater Horizon mogu ponovno prionuti poslu i spriječiti neželjene posljedice za istočno obalu SAD-a.

British Petroleum je još jučer radio na novim rješenjima, ali zbog nemirnog mora i jakog vjetra nisu mogli pristupiti naporima. Danas se vjetar smirio, pa i Obalna straža najavljuje nastavak čišćenja. Nafta će se kupiti s površine, a u roku od sedam do deset dana očekuje se spuštanje velike kupole u more. Kupola teška 70 tona će biti postavljena iznad oštećenog podvodnog izvora, a nafta pumpana na površinu.

Nove metode

BP je zadnjih dana snažno kritiziran jer se smatra da nisu dovoljno napravili kako bi spriječili curenje nafte, a neki čak tvrde da je kompanija kriva za samu nesreću. Najmanje jedan od radnika koji je bio na platformi kad je ona eksplodirala 20. travnja rekao je da se bušilo gotovo kilometar dublje nego što je dopušteno.

Drugi radnik rekao je da je tvrtka instalirala jedan mehanizam za hitno zatvaranje izvora u slučaju nesreće, ali da nije stavila tzv. ventil za duboku vodu koji je mogao služiti kao zadnja mjera opreza. BP je negirao te tvrdnje.

Kupola koju BP izrađuje bit će postavljena iznad mjesta gdje najviše curi kako bi zahvatila naftu i onda je preko pumpi poslala na brod koji će čekati na površini. To se ranije radilo u plitkoj vodi, ali nikad u dubokoj. Na druga dva mjesta pokušat će se instalirati ventil za prekid curenja i izbušiti drugi izvor koji bi trebao regulirati pritisak.

BP plaća sve

BP je objavio da preuzima potpunu odgovornost za čišćenje ogromne naftne mrlje koja je nastala nakon eksplozije jedne od njihovih platformi.

Direktor BP-a Tony Hayward je izjavio kako tvrtka nije kriva za incident koji je doveo do potapanja platforme Deepwater Horizon, što je dovelo do pojavljivanja naftne mrlje. Ističu kako je oprema zbog koje je došlo do eksplozije u vlasništvu tvrtke koja se bavi bušenjem, Transoceana.

Veći dio mrlje još uvijek udaljen od obale

Obje tvrtke očekuju sudske tužbe zbog naftne mrlje koja će, najvjerojatnije, izazvati ogromnu štetu za okoliš. Američki predsjednik Barack Obama je rekao kako je BP odgovoran za curenje nafte pa će ta tvrtka i platiti račun za čišćenje. Američka vlada je tražila od BP-a da reagira brzo.

Od kada je 22. travnja platforma potonula, svakoga dana u Meksički zaljev istječu tisuće barela nafte. Dio nafte je već došao do obala Louisiana, no službene osobe tvrde kako je najveći dio mrlje još uvijek udaljen nekoliko kilometara od obale. Mrlja već ima razoran učinak na lokalno ribarstvo, a strahuje se da će šteta za okoliš nastati tek kada veći dio mrlje dođe do obala.

Schwarzenegger odustaje od proširenja bušenja ispred kalifornijske obale

Stručnjaci procjenjuju da će troškovi čišćenja biti više milijardi dolara. BP-ove dionice su jučer cijeli dan bile u padu. Strah od novih sličnih katastrofa natjerao je republikanskog guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera da povuče svoju potporu planu za proširenje bušenja nafte ispred obala njegove savezne države. Nakon što je vidio snimke naftne mrlje, rekao je da je promijenio mišljenje o sigurnosti platformi u Pacifiku. Ranije je podržavao proširenje bušenja kako bi smanjio proračunski deficit.

Pročitajte više