VRTIĆI DERUTNI, A BANDIĆ DJECI KUPUJE PAPUČE Roditelji i odgajatelji bijesni

Foto: 123 RF, FAH

NAKON što je krenuo s uvođenjem uniformi u osnovne škole, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sada se fokusirao na vrtiće. Odlučio je da djeca do 5 godina moraju nositi iste papuče, a financirat će ih Grad.


Prije dva dana ravnatelji su odgajateljima u vrtiću rekli da popišu djecu i napišu koji broj obuće nose, s naznakom da zapišu broj više kako bi od rujna svi u vrtićima nosili iste papuče. Prema dopisu kojeg je Index dobio, ravnatelji vrtića najkasnije do sutra moraju javiti koliko im papuča treba.

"Dobili smo takve informacije iz niza vrtića, no nigdje u vrtićima nije izvješen službeni dopis Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport. Odgajatelji su dobili samo naputak ravnatelja, a njima je očito to javljeno iz Gradskog ureda", rekla je za Index Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

Za Index je rekla da odgajatelji nisu sretni zbog odluke da sva djeca nose istu obuću jer će teško moći raspoznati koja je čija, budući da djeca unutar grupe većinom nose isti broj obuće.

Djeci će, dodala je, biti još i teže raspoznavati papučice pa će nastati kaos, a i na ovaj se način neće voditi briga o zdravlju djece.

"Nastat će kaos"

"Dio djece ima problema s ravnim stopalima pa nose anatomske uloške, ovako će možda nositi papučice bez njih, ako se slučajno zabune pa uzmu tuđe. S obzirom na to da će svi imati iste to će se sigurno događati. Osim toga zamjena obuće je nehigijenska.


Uz to, mi kao Sindikat se protivimo tome jer smatramo da ne treba ulagati novce u uniformiranje, već su druge stvari potrebnije. Znamo u kakvom se stanju nalaze vrtići, derutni su. Većina ih je dotrajala. Iako je obećana obnova i proširenje kapaciteta vrtića, ne znamo hoće li se to i ostvariti", rekla je Božica Žilić.

Kaže kako zagrebačke vrtiće pohađa 30.000 djece, što znači da je potreban i toliki broj papučica, a postavlja se pitanje koliko će sve to koštati.

"Nema pedagoške opravdanosti za uvođenjem istih papučica, jedino što će to djeci uzrokovati poteškoće u prepoznavanju papučica i otežavati oblačenje", rekla nam je Božica Žilić.

Indexu su se javili i roditelji koji se nikako ne slažu s ovom odlukom.

"Poštovani, genijalni gradonačelnik svih Hrvata Bandić i neki Grunf zamislili su da sva vrtićka djeca u Zagrebu moraju nositi jednake šlapice. Hrane djecu smećem od hrane umjesto da kupuju od OPG-a, prostori su mali i nikakvi, oprema za igru i edukaciju je strana riječ, a tete zaslužuju koju kunu veću plaću. Sve to nije bitno jer je logično, a budući da je logično onda je nelogično i neprihvatljivo. Iz navedenih razloga neki rođo ili kum će fino zaraditi na šlapicama, vjerojatno iz Kine, jer skupih WC-a očito ima dosta", napisao nam je jedan od roditelja.

Poslali smo upit Gradskom uredu za odgoj obrazovanje i sport jesu li i zašto donijeli ovakvu odluku i koliko će ona stajati gradski proračun.

"U programu javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi za 2017. godinu predviđena je stavka od 3.000.000,00 kuna  koja će se koristiti za nabavu papuča – sportske obuće za djecu vrtićke dobi koje će koristiti u vrijeme boravka u vrtiću.

U idućih nekoliko dana će se raspisati Javni natječaj te će se nakon provedenog natječaja odabrati najbolji ponuđač. Tek nakon spomenute procedure moći ćemo govoriti o dizajnu papuča", odgovorili su nam iz Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport.

Pročitajte više