Vrući čaj povećava rizik od raka

UZ DUHAN i alkohol, postoji još jedna supstanca koja uvelike povećava rizik od raka – vrući čaj! To su rezultati jedne iranske studije objavljene u British Medical Journalu.

Po studiji, ljudi koji vole čaj piti iznimno vruć, bez da puste da se malo ohladi, riskiraju oboljenje od raka jednjaka. Iranski znanstvenici proveli su istraživanje u provinciji Golestan, poznatoj po tome što ima jednu od najvećih stopa raka jednjaka na svijetu. Ispitali su 300 ljudi oboljelih od raka i usporedili njihove rezultate s onima dobivenim od 600 zdravih ljudi.

Inače, u Golestanu stanovništvo pije više od litre crnog čaja po osobi dnevno, dok se istodobno konzumira vrlo malo alkohola i duhana. Alkohol i duhan već su duže vremena poznati kao rizični faktori za rak jednjaka.

Što vrući čaj, to veći rizik

Istraživanje je pokazalo da je kod ljudi koji čaj piju pri temperaturi od 65 do 69 stupnjeva Celzijusa stopa raka dvostruko veća nego kod onih koji čaj piju na temperaturi manjoj od 65 stupnjeva.

Vjerojatnost obolijevanja od zloćudnog tumora čak se osmerostruko povećala kod ljudi koji čaj piju iznimno vruć, na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijusa ili većoj.

Ipak, znanstvenici s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Teheranu kažu kako ne treba paničariti, budući da većina ljudi ne pije pretjerano vruć čaj. Spominju da ipak treba igrati na sigurno i čaj nakon pripreme ostaviti da se hladi najmanje pet minuta.

F.M.
Screenshot: Die Welt

Pročitajte više