Vrućine još 10 dana

U DRŽAVNOM hidrometeorološkom zavodu prognoziraju da će vrućine potrajati još barem deset dana. Temperature zraka nerijetko će prelaziti 35 Celzijevih stupnjeva.

Sinoptičari su za danas najavili prolazno naoblačenje, a ponegdje bi mogla pasti i koja kap kiše. Tijekom dana temperatura će pasti za 2-3 stupnja, ali će i dalje biti vruće i sparno.

Sutra nas ponovo očekuju tropske vrućine koje će potrajati idućih desetak dana. Kako sada stvari stoje, kratkotrajnih pljuskova, a pogotovu prave kiše, do kraja srpnja neće biti.

Jučer je u cijeloj Hrvatskoj izmjereno više od 30 stupnjeva. U 14 sati najviša temperatura od 37 Celzijevih stupnjeva izmjerena je u Kninu. U 13 sati u Zagrebu je izmjereno čak 36 Celzijevih stupnjeva, a u Splitu 34. 

Zbog opasnosti od dehidracije ili sunčanice liječnici upozoravaju na oprez.

Visoke temperature posebno su opasne za starije ljude, malu djecu, kronične bolesnike, ali i zdrave i mlade ljude. Liječnici preporučuju da se pije što više tekućine te da se nosi šešir. Ne preporučuju se pića koja sadrže kofein i alkohol, te slatka jela jer zbog njih tijelo brže gubi tekućinu.

Kroničnim bolesnicima, ukoliko ne moraju, preporučuje se da ne izlaze po najvećoj vrućini.

Opasno je izlaganje na jakom suncu za sve, a posebno za osobe koje imaju osjetljivu kožu. Sunčevo UV zračenje je vrlo visoko.

Pročitajte više