VS UN-a rezolucijom podržalo mirovni plan za Bliski istok

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda je u srijedu jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom podržava mirovni plan za Bliski istok koji bi trebao riješiti sukob Izraela i Palestinaca.

Rezolucija je pružila potporu mirovnom planu četvorke, SAD-a, Rusije, UN-a i EU-a, i zatražila da Izrael i Palestinci, uz pomoć četvorke, izvrše obveze iz mirovnog plana kako bi se do 2005. ostvarila vizija o dvije države koje žive u miru i sigurnosti.

Rezoluciju je predložila Rusija potkraj listopada, ali je došla u Vijeće sigurnosti tek u ponedjeljak nakon što su na traženje Sjedinjenih Država napravljene manje izmjene. SAD je prvotno inzistirao na snažnoj osudi palestinskih militantnih skupina koje napadaju izraelske civile, ali se na kraju suglasio sa spominjanjem terorizma.

Rezolucija izražava zabrinutost Vijeća sigurnosti "nastavkom tragičnih i nasilnih događanja na Bliskom istoku" i poziva na trenutni prestanak "svih akata nasilja, uključujući terorizam, provokacije, poticanje nasilja i razaranje".

Provedba mirovnog plana četvorke, koji predviđa istodobne korake Izraela i Palestinaca prema uspostavi Palestinske države do 2005., je u zastoju zbog ponovnog izbijanja nasilja između dvije strane i izraelskih zahtjeva da Palestinske vlasti suzbiju palestinske militantne skupine.

Pročitajte više