Vučić ipak ide na summit u Tiranu: "Da ne dođem, bilo bi velike štete za Srbiju"

Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić priopćio je da će sutra ipak otputovati u Tiranu unatoč prethodnoj ljutnji na Europsku uniju i odluci da ne sudjeluje na summitu EU - Zapadni Balkan.

"Nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, sigurno bi bilo velike štete za Srbiju", rekao je Vučić novinarima na poligonu u Nikincima, gdje je održana vojna vježba pripadnika srpske vojske.

Vučić: Neodlaskom bih pokazao da je moja sujeta veća

Podsjetimo, Vućić je prošlog tjedna najavio da neće sudjelovati na planiranom sastanku na vrhu između EU i šest zemalja Zapadnog Balkana početkom prosinca u Tirani, ljut zbog toga što je kosovska vlada za ministra izabrala umjerenog srpskog političara umjesto osobe blisko povezane s vladajućom strankom u Srbiji. Istodobno je oštro kritizirao mlaku reakciju EU na to.

Komentirajući zašto se predomislio i ipak odlučio putovati u Tiranu, Vučić je rekao kako bi izostanak sa summita bilo štetan po Srbiju.

"Neodlaskom bih pokazao da je moja sujeta veća, ali bilo bi velike štete po zemlju i u smislu privlačenja investicija", rekao je danas Vučić. Naglasio je da će u Tirani biti mnogo dobrih razgovora za građane Srbije, među kojima i o besplatnom roamingu između zemalja EU i Zapadnog Balkana.

"Imamo i obvezu zahvalnosti zbog 165 milijuna eura koje ćemo (od EU) dobiti za energetiku", dodao je Vučić.

Vučić: Srbija želi nastaviti s konstruktivnim dijalogom

Vučić se ranije danas u Beogradu sastao s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i istaknuo u razgovoru da je neophodno primijeniti Briselski sporazum, kojim je previđena obveza kosovskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina kao i poštovanja prava srpskog naroda na Kosovu.

"Naglasio sam neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih općina i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredijeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uvjeta za život svih građana", naveo je Vučić na Instagramu poslije susreta s Lajčakom.

Lajčak je došao u Beograd nakon oštre Vučićeve reakcije na imenovanje Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi. Lajčak će u Beogradu razgovarati i sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, a sutra će se u Prištini sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Kurti je teroristički ološ, kazao je Vučić

Svoju odluku o nesudjelovanju na summitu u Tirani Vučić je nedavno objavio u intervjuu provladinoj srpskoj televiziji Pink TV, no nakon razgovora s povjerenikom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyjem u petak ipak je najavio da će razmotriti promjenu odluke.

U intervjuu, u kojem je kosovskog premijera Albina Kurtija nazvao terorističkim ološem, Vučić je izrazio ogorčenost potezom kosovske vlade.

Lider Progresivno-demokratske stranke Nenad Rašić imenovan je na mjesto ministra za zajednice i povratak u vladi Kosova, a za njegovu savjetnicu imenovana je Rada Trajković, nakon što su Srbi ranije napustili kosovske institucije zbog neslaganja s odlukom Prištine o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim (RKS). Do sada je tu ministarsku dužnost obnašao član Srpske liste (SL), no on se nedavno povukao iz vlade.

Pročitajte više

 

Pročitajte više