Vučić kaže da mu Zagreb sprema klopku. To su gluposti

Foto: Profimedia

U SRBIJI se 3. travnja održavaju parlamentarni i predsjednički izbori. To je ključna činjenica za razumijevanje ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i dalje predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), koja nakon duže vremena izlazi na izbore s kakvom-takvom demokratskom konkurencijom. 

Dapače, još od 2012. godine kada se Vučić počeo uspinjati na vlast, tada kao prvi potpredsjednik vlade kratkotrajnog premijera Ivice Dačića, nije bilo izbora pred kojima je Vučić pokazivao takvu nervozu kao ovaj put.

S obzirom na ekstenzivne glumačke sposobnosti i bujnu maštu predsjednika Srbije, ta se nervoza manifestira kroz pozu stalne zabrinutosti zbog posljedica rata u Ukrajini na Srbiju i kroz izmišljotine koje Vučić širi u predizbornoj kampanji.

Vučić već desetak dana vodi kampanju u kojoj izmišlja zavjeru protiv Srbije

Pozicionira se kao jedini spasitelj Srbije kojoj o glavi rade raznoliki vanjski neprijatelji povrh sulude kampanje sastavljene od spotova u kojima Vučić doslovno izlazi ljudima iz frižidera.

>> Vučić izaziva onu poznatu mješavinu mučnine, podsmjeha i susramlja

Podsjetimo se što je Vučić izjavljivao samo proteklih deset dana.

"Neću nikoga plašiti, ali situacija nije dobra ni u Ukrajini ni ovdje", rekao je Vučić 13. ožujka. 

>> Vučić: Neću nikoga plašiti, ali situacija je sve teža. Pogledajte sad ruske medije...

"Kada imate ovakvu situaciju u svijetu, kada ste taman mislili da ste sve na unutrašnjem planu učinili, ipak niste učinili ništa, sutra dolazi novi problem", dodao je. 

Time je u režimskim medijima, koje predvode televizije Pink i Happy TV te tabloid Informer, lansiran opet narativ o Vučiću koji u zadnji tren spašava Srbiju od ove ili one zavjere.

Od "čudnih informacija" do "čudne odluke EU"

Prije pet dana Vučić je nastavio širiti famu.

"Srbija će sačuvati mir. Dobio sam neke čudne 'telegram' informacije u toku poslijepodneva, ali smo ih analizirali i sve će biti u redu. Tiče se situacije u regiji i uspjet ćemo sačuvati mir. Slobodno budite spokojni", rekao je gostujući, a gdje drugdje, nego na Pinku.

Od čudnih informacija dan kasnije došao je do toga da je stigla “čudna odluka iz EU”.

>> Vučić: Stigla je jako čudna odluka iz EU. Srbija je u užasnoj poziciji

"Srbija je u vrlo teškoj situaciji i teškoj poziciji i to nije samo politička odluka i samo politika, suštinski to je i ekonomija. Ja tu vrstu zabrinutosti ne mogu sakriti i da hoću", rekao je Vučić. Rekao je da je posljednja odluka EU teška za Srbiju i da je vrlo čudna.

"Tražimo rješenja. Danas su ljudi iz mog kabineta imali videokonferenciju s partnerima iz EU. To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza kemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo", rekao je Vučić gostujući na TV Prva.

Uslijedilo je paradno sazivanje sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, nakon čega je Vučić nastavio razvijati narativ o zavjeri protiv Srbije zbog njene povezanosti s Rusijom.

>> Vučić: Spremaju nam klopku. Ovo je koordinirana akcija Prištine, dijela Zagreba...

“Neki u regiji igraju igru protiv Srbije kako bi nas uvukli u zamku i žele nas obilježiti kao nekoga tko je protiv Zapada da bi nam bile uvedene sankcije ili da bismo fizički bili onemogućeni da pomognemo našem narodu. Ne izmišljam klopku da bih izbjegao neke poteze, već zbog onoga što se događalo 2004. godine, to Srbija više ne može dopustiti. Moramo biti pametni i čuvati naš narod i našu zemlju”, rekao je Vučić. 

“Bukvalno nas uvlače u sukobe i ne vode slučajno koordiniranu akciju. I dijelovi Podgorice, cijela Priština, dio Zagreba i drugih regija", poručio je Vučić.

Redovita gostovanja na Pinku

Danas je nastavio. Opet na Pinku. Naravno da je nastup uključivao i njegovo standardno uzdisanje, namještanje naočala, gestikulaciju, pregnantne pauze itd. Vučić se definitivno unio u ovu priču. Hrvatska ga uvijek inspirira.

>> Vučić: Jedna velika europska zemlja prijeti da im izvezemo brašno

"Mislim da ruska i kineska strana razumiju sve, ali bit će nam teško, bit će teško za Srbe, za Kosovo i Metohiju. Zamka je to što nas pokušavaju uvući u sukob, govoreći da smo ruske sluge na Balkanu", rekao je Vučić.

"Hrvati kažu da provociramo u BiH. A što smo točno napravili, osim što šutimo na svakom koraku?" zapitao se Vučić.

"Mnogima je bilo neočekivano da se Srbija razvija brže od Hrvatske, pa je danas BDP te dvije zemlje izjednačen", dodao je srpski predsjednik.

"Vjerujem da ćemo prvi put biti i ispred njih. Logično je da nisu zadovoljni, ali ne i da različitim kampanjama optužuju Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je tipični desničarski populist

"Obaveza je da ljudima pomognete, ali nije jednostavno slušati provokacije i ultimatume. Novine u Prištini i Zagrebu - nikakve razlike nema u njima. Isto je i u dijelu sarajevskih medija. Srbija nikada neće biti dovoljno mala i slaba da je oni ne bi smatrali suviše moćnom i velikom", rekao je Vučić.

"Ja sam metafora sve njihove mržnje prema Srbiji i srpskom narodu, koja ide dotle da komentiraju i moje predizborne spotove", požalio se srpski predsjednik.

Slične smo žalopojke već čuli od Vučića. No vrijedi primijetiti kako on zapravo smatra da mediji iz regije ne bi smjeli uopće pisati o njemu niti o njegovim predizbornim spotovima, a kad to učine na kritički, a ne pohvalan način, to je onda “metafora sve njihove mržnje prema Srbiji i srpskom narodu”.

Riječ je o standardnoj retorici desnih nacionalističkih populista koji sebe poistovjećuju s državom i narodom. Vučić i njegovi faktotumi poput ministra policije Aleksandra Vulina redovito prozivaju hrvatske medije, pa čak i direktno Index, zbog toga što o njima pišu kritički. Pritom namjerno u isti koš trpaju hrvatske lijevo-liberalne medije i marginalne desničarske medije te sve Hrvate tretiraju kao ustaše.

Pisac Vidojković objasnio kako funkcionira Vučićev propagandni mehanizam

To je, nažalost, uobičajena Vučićeva praksa koja je sada pojačana predizbornom kampanjom, u kojoj je stav da Srbija rat u Ukrajini osuđuje, ali i pokušava spinati regionalnu zavjeru protiv Srbije.

U razgovoru za Index taj je mehanizam objasnio pisac i podcaster Marko Vidojković.

>> Srpski pisac koji je opsovao Vučića: Pretvorio je Srbiju u fašističku diktaturu

“Vučić definitivno u propagande svrhe ponekad vodi nacionalističku kampanju protiv Hrvatske, ali i protiv Crne Gore, Kosova itd., režim stalno vodi nacionalističke kampanje protiv ‘ustaša i Šiptara’. On u Srbiji provodi fašizaciju društva. Stvorio je nezdravu atmosferu. Mi živimo u njegovom paklenom imaginariju", rekao je tada Vidojković.

Hrvatska ne kuje zavjeru protiv Srbije

Ovih dana svjedočimo najnovijoj epizodi toga. Vučić nekad izmišlja atentate na sebe, a sada izmišlja regionalne antisrpske zavjere. Samo još fali da spomene Vatikan.

>> Što se krije iza nove priče da mafija sprema atentat na Vučića?

Cijela je stvar dodatno smiješna zbog toga što je svakome iole upućenom očito da službeni Zagreb ne zna tko mu glavu nosi, a kamoli da ima kapaciteta (ili želje) za stvaranje nekakve klopke za Srbiju.

U Hrvatskoj se svađaju predsjednik i premijer, predsjednik ne komunicira s ministrom obrane koji bi možda mogao voditi farmu kokoši, a vlast se danima blamira sa suludim tvrdnjama o bombi koja je eksplodirala na misterioznom dronu koji je došao iz Ukrajine i srušio se u Zagrebu.

Tu i takvu Hrvatsku Vučić proglašava sudionicom antisrpske zavjere.

Ne treba se iznenaditi ako režimski mediji u Srbiji uskoro krenu primjerice naširoko citirati nedavni intervju HDZ-ovog europarlamentarca-punoglavca Karla Resslera, koji je velevažno poručivao Srbiji da mora izabrati stranu u ratu Ukrajine i Rusije. Inače nevažni Ressler može poslužiti kao potvrda Vučićevog najnovijeg narativa, što je također uobičajena propaganda tehnika kojom se Vučićev režim koristi.

Bez vanjske prijetnje Vučić ne može biti spasitelj Srbije

S obzirom na dosadašnje iskustvo, za očekivati je da će Vučić do izbora nastaviti s pričom o “klopci za Srbiju” koju spremaju regionalni zlikovci, uključujući i “dijelove Zagreba”, što god to značilo. Svaki komentar političara iz regije koji demantiraju Vučićeve najnovije bedastoće samo mu može pomoći u kampanji.

Bez ugroze Srbije Vučić se ne bi mogao predstavljati kao njezin spasitelj. Što više građana Srbije bude vjerovalo u tu priču koju prodaju sve televizije s nacionalnom frekvencijom, SNS može očekivati pobjedu na nadolazećim izborima.

Što se Vučića osobno tiče, predsjednik Srbije ne bi trebao biti toliko nervozan. Dosad napravljena istraživanja sugeriraju da je pitanje na predsjedničkim izborima ne hoće li pobijediti, već u kojem krugu. 

Pročitajte više