Vučić: Mi želimo pomirenje uvijek, ali poniženje nikada

Foto: YouTube

SRPSKE vlasti bile su prisiljene otkazati komemoraciju posvećenu žrtvama hrvatske vojno-redarstvene operacije Oluja zakazanu za 5. kolovoza zbog problematične situacije s koronavirusom u zemlji.

Umjesto toga obilježavanje se održalo večeras u Sremskoj Rači, mjestu kroz koje su u Srbiju ušle tisuće izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske tijekom Oluje.

Uz Vučića su u Sremskoj Rači bili premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje - da, ali poniženje - ne", rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači, gdje je simbolično priređen program u znak sjećanja na stradale u Oluji prvih dana kolovoza 1995.

"Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima...za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta", rekao je Vučić.

"Sretan sam i ponosan da je gotovo cjelokupan srpski narod razumio značaj ideje obilježavanja srpskih stradavanja. Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Bili bismo jako slabi, baš kao što smo bili te 1995. godine", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbi imaju svoju državu koja može "ustati u obranu srpskih grobova i budućnosti".

"Od 2014. Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju srpska stradanja i na to sam ponosan. Ponosan sam jer nam nisu uspjeli zabraniti da nosimo srpsko ime i prezime. Narode srpski, ne zaboravi da danas nitko, ni u Europi niti u svijetu ne govori o stravičnom genocidu provedenom u NDH", rekao je i dodao:

"Imamo obavezu prema djeci u Srbiji i Republici Srpskoj otvoriti im oči."

"Moramo, ne šuteći o zločinima, otkriti sve užase koje su Srbi iskusili. Moramo im pokazati da u tim planovima nisu uspjeli. Uspjeli smo kao Srbija i Republika Srpska kazati ne lažima", izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi nemaju žig sramote, iako su im ga htjeli nametnuti.

"Mi želimo pomirenje, mir uvijek, ali poniženje nikada. Nismo vas tjerali da ikada priznate genocid nad Srbima. Samo kažite, da znamo da je u Јasenovcu stradao jedan cijeli narod samo zato što je nosio srpsko ime i prezime", poručio je Vučić.

Vučić je najavio da će u Sremskoj Rači izgraditi i spomen-park, "zajedno s Republikom Srpskom".

Pročitajte više