Vučić nakon masakra u školi bulazni o grobovima svoje djece. "On gubi kontrolu"

Foto: Profimedia

PREDSJEDNIK SRBIJE Aleksandar Vučić ne prestaje s paranoidnim ispadima u javnosti, posebice otkako su se prije mjesec dana dogodila dva masakra u Srbiji koja su pokrenula masovne prosvjede protiv njegove vlasti. Vučić uporno izigrava žrtvu i traži krivce u drugima.

Prvo su to bile "zapadne vrijednosti" pa srpska oporba, a na red su došli i - "ustaše". Da bi drama bila veća, u izjavu je uključio i svoju djecu te govorio o svojoj i njihovoj smrti i "grobovima koji će se boriti protiv ustaša". 

Vučić: I grobovi naši borit će se protiv ustaša

"Nikada i nipošto neću pristati na ucjene, nikada neću bez izbora prepustiti vlast najgorima. Nikada neću potpisati nikakvu tehničku ili prijelaznu vladu! Ako me ubiju, ostat će moj brat Andrej. Ako mi ubiju brata, ostat će mi sin Danilo. Ako mi ubiju sina, ostat će mi kćer Milica. Ako ubiju i nju, ostaje moj sin Vukan...", navodno je rekao predsjednik Srbije koji, po svemu rečenome, vlast u Srbiji doživljava kao nasljednu.  

Srpski mediji, prvenstveno oni režimski, prenijeli su da je Vučić rekao da će se "i grobovi njihovi boriti protiv ustaša" nakon što je nabrojao članove svoje uže obitelji od kojih očekuje da ga zamijene. Valja napomenuti i da od nedjelje navečer ni Vučić ni ijedna osoba iz vlasti nisu demantirali ove izjave koje je prvi objavio Vučiću odan Informer.

Foto: Screenshot/Informer

Sociolog: On gubi kontrolu, sustav mu puca po šavovima 

Sociolog i potpredsjednik pokreta Srbija Centar Slobodan Cvejić, koji je godinama angažiran na uvođenju promjena u srpsko društvo, koje su često ostale zatomljene zbog Vučićevog utjecaja i pritisaka, komentirao je za Index najnovije predsjednikove izjave.

Cvejić smatra da Vučić gubi kontrolu te da se urušava sustav koji je godinama gradio. Pod tim sustavom smatra jednu od najjačih poluga njegove moći - medijske nastupe i širenje propagande. 

"Nisam stručan komentirati to sa psihološke strane, ali je očigledno da on gubi kontrolu nad onim što govori i da cijeli sustav medijskog nastupa, koji je godinama razvijao i implementirao, sada puca po šavovima i on počinje govoriti nekonzistentne i nepromišljene stvari. Govoriti o smrti djece, pogotovo svoje, to je u kontekstu Srbije danas potpuni dokaz gubitka kontrole nad samim sobom", kaže.

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Komentirao je i Vučićevo "najavljivanje" borbi srpskih grobova protiv ustaša.

"Prizivanje drugih simbola i spominjanje ustaša je sve u kontekstu simboličke matrice koju je povukao još iz vremena kada je bio u Radikalnoj stranci i sad ju eksploatira čitav niz godina. Ona u stvarnosti uopće nema neku potporu, ali on sad ne zna što drugo raditi, već stalno priziva isti set duhova kako bi kao branio srpski narod. Po meni, ovo je dokaz potpunog raspada njegovog modela upravljanja medijskim nastupom, koji je jedna od najvažnijih poluga njegove političke moći", kazao nam je Cvejić.

A da Vučić zaista nema podršku javnosti, govore i brojne reakcije na društvenim mrežama nakon njegovog zadnjeg istupa, gdje ga kritiziraju oporba, građani te nekolicina medija koji nisu pod njegovim utjecajem.

Nova.rs tako piše da nije jasno o kojim se ustašama radi, "osim ako se pod ‘ustašama’ smatra onih nekoliko hrvatskih državljana i državljanki koji su se u subotu 3. lipnja pojavili na beogradskim ulicama tijekom prosvjeda Srbija protiv nasilja, dajući umjerene, nikako ekstremne izjave koje bi eventualno ponukale Vučića da u njima vidi prijetnju po vlast koju obnaša ili čak po vlastitu sigurnost. Dakle, utvrdili smo to: nitko Vučiću nije prijetio smrću, a posebno to nisu činili nekakvi fantomski 'ustaše'."

Zoran Panović: Često korištenje pojma "ustaštvo" može relativizirati taj pojam. To je jako opasno

Vučićev istup komentirao je i Zoran Panović, programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostata. On smatra da je termin "ustaša" kojim se Vučić služi u svojim javnim istupima vrlo problematičan. Upozorava i da Vučićevo višegodišnje nazivanje srpske opozicije ustašama, pa tako i hrvatskih političara i medija, uključujući i Index, može dovesti do relativiziranja vrlo opasnog pojma.  

"Neki ozbiljan socijalni psiholog to može razmotriti. Možda u njegovim izjavama o obitelji zaista ima neke podsvjesne želje za monarhizmom i principom primogeniture, to ne znamo. Kada kaže ‘neću dati ustašama Srbiju’, sigurno ne misli na neke ustaše iz Hrvatske.

Zaboravio je reći 'žute ustaše', što mu je jedna od omiljenih terminologija. Korištenje termina ‘ustaše’ za sve – srpsku opoziciju, hrvatski politički vrh, Jutarnji list, Index.hr, može dovesti u opasnost da inflatorno relativiziramo jedan opasan pojam, paklenu ideologiju od koje su Srbi katastrofalno stradali. Takve se stvari ne smiju koristiti u dnevnopolitičke svrhe", rekao je Panović za srpski N1.

Ne spominje samo Vučić ustaše. Njegovi režimski mediji često njima nazivaju hrvatske političare, sportaše, pa i novinare, a nerijetko se bave kojekakvim teorijama zavjera koje su uvijek usko vezane uz, kako vole pisati, "Hrvatsku kao NDH 2. dio". Oni su, dakako, prvi prenijeli te izjave. Vučić ih nije demantirao.

Foto: Alo.rs

Ti mediji samo dodatno doprinose huškanju i paranoji, pa su i ovaj put prenijeli predsjednikove navodne nedavne riječi te dodatno zaoštrili cijelu situaciju. Tako je Informer, jedan od Vučićevih najdosljednijih portala, nedavno Index prozvao "najustaškijim portalom", a sve zbog kritičkog pisanja o Vučićevom autoritativnom režimu.

Foto: Screenshot/Alo.rs

Važno je spomenuti da se takvim prozivkama koriste isključivo mediji koji su pod strogim Vučićevim nadzorom, od kojih je većina i osnovana kako bi provodila Vučićevu propagandu. 

Tadić: Apsolutno nije normalno da se predsjednik države obraća na ovakav način

Čak je i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, danas predsjednik Socijaldemokratske stranke u Srbiji, istaknuo da su ovakve izjave opasne u svakoj prilici, a posebno nakon masovnog ubojstva djece u školi na Vračaru. Javno ga je pozvao na demantiranje medijskih napisa.

"Neophodno je da Vučić odmah obavijesti javnost jesu li ovi navodi istiniti. Međutim, čak i ako ih demantira, nitko u zemlji potpuno kontroliranih medija ne može povjerovati da bi se režimski mediji usudili ovakvo nešto objaviti bez njegove dozvole", rekao je.    

Srpski mediji prenose i da je u priopćenju Tadić rekao da je "krajnje zabrinjavajuće" da provladini mediji objavljuju takve izjave u trenutku kada se građani Srbije bore protiv nasilja te da takve izjave samo podižu tenzije u društvu i uznemiravaju javnost.

"Također je nejasno o kakvim ustašama govori u toj izjavi i koga naziva ustašama. Apsolutno nije normalno da se predsjednik države obraća na ovakav način i da govori kao da je predstavnik nasljedne monarhije, a ne predsjednik republike. Krajnje je nenormalno govoriti ili nalagati objavljivanje navodnih izjava o tome da će se grobovi djece boriti s njegovim političkim protivnicima", kazao je Tadić.

U međuvremenu se Tadićeva stranka oglasila na Facebooku, gdje su poručili da im je hakiran Twitter profil. Nova.rs piše da je to uslijedilo nakon što su retvitali status profesora Fakulteta političkih znanosti u Banjoj Luci Aleksandra Stojanovića u kojem stoji da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora ići na utvrđivanje mentalne sposobnosti da bi mogao obavljati predsjedničku funkciju.

Pročitajte više