Vučić: Ne pristajemo na komadanje Srbije

Foto: EPA

"Pokušali su nam raskomadati zemlju, a prošlo je 25 godina i još se ne damo, ne pristajemo na komadanje Srbije", poručio je večeras srpski predsjednik Aleksandar Vučić na državnoj komemoraciji u povodu 25. obljetnice početka bombardiranja pod vodstvom NATO-a.

Diljem Srbije danas je nizom komemoracija obilježena 25. obljetnica početka zračnih napada NATO-a na nekadašnju SR Jugoslaviju, u kojima je, prema službenim procjenama, poginulo oko 3500 vojnika, policajaca i civila, među njima 89 djece, ranjeno je oko 6000 osoba, dok se ekonomska šteta mjeri milijardama dolara.

Presedan u povijesti UN-a

Zapadna vojna alijansa započela je napade na teritorij SRJ 24. ožujka 1999. godine u 19:45 poslije odbijanja Beograda da potpiše sporazum o Kosovu iz  Rambouilleta. Odluka o bombardiranju donesena je kao presedan u povijesti UN-a, bez odobrenja Vijeća sigurnosti jer članice NATO-a, zbog veta koje su najavile Rusija i Kina, nisu uspjele dobiti suglasnosti VS UN-a.

Veleposlanici vodećih zapadnih zemalja u subotu su objavili priopćenje u kojem su pojasnili razloge za pokretanje zračnih napada NATO-a naglasivši da je "operacija Saveznička snaga osmišljena da natjera Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika SRJ, da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spriječi humanitarnu katastrofu i omogući izbjeglicama i raseljenima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu".

Zračni udari su trajali do 10. lipnja 1999. kada je u Kumanovu postignut sporazum koji je nalagao povlačenje vojnih i policijskih snaga s Kosova i uspostavljanje Privremene administrativne misije UN-a (UNMIK).

"Pred nama je velika budućnost Srbije, koja će se znati obraniti"

"Niste obavili svoj prljavi posao komadanja ove države jer je ovaj narod jači i jača je Srbija. Odupirat će se Srbija, ne možete nam ukinuti slobodu, nećemo je dati i nikada nećemo dobrovoljno pristati da nam uzmete Kosovo. Tko smo i što smo bez Srbije? Nitko i ništa", rekao je večeras Vučić u Prokuplju, na jugu Srbije, gdje je održana središnja komemorativna manifestacija.

Ove godine, dodao je, "neki su nam pokušali objasniti kako je bombardiranje bilo potrebno zbog nas, da bi Srbija išla naprijed u budućnost". "A u sljedećoj rečenici kažu kako vjeruju da će Srbija i Kosovo zajedno gledati u budućnost", rekao je Vučić.

Dosta je bilo ubijanja, dodao je Vučić ocijenivši da je pred Srbijom dobra budućnost. "Pred nama je dobra i velika budućnost Srbije, koja će se znati obraniti", poručio je srpski predsjednik.

Komemoraciji u Prokuplju, uz državni vrh Srbije, nazočili su i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, koji je služio spomen stradalima tijekom tromjesečnog bombardiranja 1999. godine.

Pročitajte više