Vučić o američkim sankcijama Vulinu: Kokain je pronađen u Bijeloj kući, ne kod Vulina

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prvi put govorio je o uvedenim američkim sankcijama Aleksandru Vulinu i rekao da to nije učinjeno zbog nekakvog kriminala već Vulinovo odnosa prema Rusiji.

"Sutra ću detaljno govoriti o Vulinu, ali koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu već u Bijeloj kući. Smatram da je strašno važno da se provede istraga jer je to opći član koji koriste da nešto napišu. Zaboravili ste spomenuti Rusiju. Protiv Vulina nisu uvedene sankcije zbog kriminala, već zbog njegovog odnosa prema Rusiji. Ali o tome ću detaljno govoriti sutra", kazao je Vučić. 

SAD uveo sankcije Vulinu

Podsjetimo, šef srpske obavještajne agencije BIA-e i bliski suradnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Aleksandar Vulin, našao se pod američkim sankcijama.

Naime, SAD ga optužuje za umiješanost u organizirani kriminal i trgovinu narkoticima, da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije i da je Rusiji omogućavao "platformu za daljnji, maligni utjecaj na regiju".

Ured za kontrolu strane imovine američkog ministarstva financija priopćio je da je uveo sankcije državljaninu Srbije u skladu s Izvršnom naredbom (E.O.) 14033. Aleksandar Vulin je, navodi se u priopćenju, upleten u transnacionalni organizirani kriminal, ilegalne operacije narkoticima i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je, kako se dodaje, održavao "obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem".

Zašto je Vučić spominjao Bijelu kuću?

Vučić je u svom komentiranju američkih sankcija Vulinu spomenuo kokain u Bijeloj kući. Zapravo se referirao na nedavni događaj kada je Bijela kuća nakratko bila evakuirana zbog nepoznate supstance.

Službena analiza pokazala je da je bilo riječ o kokainu koji je pronađen u zapadnom krilu Bijele kuće. Reuters je objavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je kokain pronađen u jednoj rupi u ulaznom dijelu zapadnog krila gdje posjetitelji ostavljaju elektronske uređaje i druge stvari, prije nego što krenu u obilaske.

Pročitajte više