Vučić: Imamo neku vrstu zaštite od Rusije. Što zapadne zemlje žele?

Foto: Dejan Rakita/Pixsell

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za britanski Financial Times rekao da je odgovorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika od formiranja vojske Republike Srpske. Također je rekao da unatoč pritiscima sa Zapada, Srbija neće nametnuti sankcije Rusiji.

"Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku. I on je to prihvatio, mir i stabilnost su najvažniji u regiji", kazao je Vučić FT-u.

Iako je Vučić branio Dodika, rekao je da je pozvao čelnika bosanskih Srba da odustane od secesionističkih planova, uključujući i svoje vlastite oružane snage.

"Mnogi igrači imaju interes destabilizirati Balkan"

Istaknuli su da će Srbija morati kontrolirati tenzije u BiH, gdje je Dodik otvoreno osporio odnos snaga te zatražio veću autonomiju. Iako je Vučić branio Dodika, rekao je da je pozvao čelnika bosanskih Srba da odustane od secesionističkih planova, uključujući i svoje vlastite oružane snage, piše Financial Times.

Predsjednik Srbije je također rekao da "mnogi igrači imaju interes destabilizirati Balkan", a liderima EU je poručio da će Srbija pokušati očuvati mir u regiji.

"Rekao sam im, garantiram vam, svojim imenom, da ćemo učiniti sve da izbjegnemo bilo kakve sukobe u regiji, uključujući Bosnu, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje”, rekao je Vučić.

O ukrajinskoj krizi

Po pitanju ukrajinske krize, Vučić je rekao da Beograd neće izabrati stranu unatoč pozivima EU da se zemlje koje traže članstvo usklade s Bruxellesom u pooštravanju ekonomskih sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

"Imamo neku vrstu zaštite od Rusije. Što zapadne zemlje žele? Ostavimo sve naše nacionalne interese jer netko treba nešto za sebe?" rekao je Vučić. 

Dodao je da Srbija ima svoju stranu i da je to interes Srbije.

Nabavka oružja 

Nedavna kupovina oružja Srbije koja je uključivala i francuske borbene zrakoplove i turske borbene bespilotne letjelice, bio je dio napora da se očuva stabilnost jer su i susjedne države kupovale oružje, rekao je predsjednik Srbije. Kaže da su o toj nabavci 2018. obavijestili svoje zapadne partnere, uključujući i SAD.

"Konačan ugovor smo potpisali 2019. I oni su sve znali o tome. Još nemamo čak ni cijeli sistem isporučen. Još nije u funkciji. I nije za Rusiju. To je za Srbiju", kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da Beograd nema neposrednu alternativu da zamijeni plin iz Rusije. Dugoročni ugovor o opskrbi plinom ističe idućeg mjeseca, a Srbija će pokušati dogovoriti nove uvjete.

Pročitajte više