Vučić: Svima su dosadile naše jadikovke. Ali Srbi neće trpjeti teror

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obratili su se javnosti nakon sastanka u Bruxellesu. Stoltenberg je poručio kako je "konstruktivni dijalog jedini način da se riješe tenzije na Kosovu".

"Pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i izbjegnu nasilje", dodao je šef NATO-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju važna "uloga KFOR-a koju poštuje, uloga NATO-a koju poštuje". "Vjerujemo da ćemo uvijek moći naići na razumijevanje Stoltenberga i NATO-a da se osiguraju mir i stabilnost. Ja ne volim prebacivati krivnju na bilo koga", rekao je Vučić.

"Želimo izbjeći svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije, odnosno sukoba", dodao je. U odgovoru na pitanja novinara istaknuo je da srpska vojska i policija "ni u jednom trenutku nisu prešle administrativnu liniju".

"Dostavio sam popis svih napada na Srbe. Zahvalan sam NATO-u što s takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih", rekao je Vučić. Srpski predsjednik još jednom je ponovio kako će njegova zemlja ostati vojno neutralna.

"Ostat ćemo vojno neutralni"

"Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša povijest nije laka, ali želimo učvršćivanje suradnje i s KFOR-om i s NATO-om te da izbjegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumijem da smo mi s Balkana dojadili svima u Bruxellesu", rekao je Vučić.

"Drugačiji je pogled zemalja NATO-a i naš na situaciju na Kosovu. Ono što mi imamo potpisano je da njihove specijalne jedinice imaju ograničenu mogućnost ulaska na sjever. Oni to pravdaju borbom protiv kriminala. Mi smo u veoma teškoj poziciji po tom pitanju. Vrlo je teško kada ste stjerani u kut i nemate više kud, ja sam to i rekao Jensu.

Nemojte očekivati od Srba da uživaju i govore kako im je jako lijepo. Postoji nova generacija Srba koji neće trpjeti teror. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisni teritorij, već kao teritorij Srbije, i oni to neće trpjeti", rekao je Vučić i zaključio kako je "za ljude u Srbiji važno da smo objasnili našu poziciju" u Bruxellesu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više