Vučić najavio ogromne promjene u vojsci: "Moramo biti puno jači od svih u okruženju"

Foto: Pixsell/Dimitrije Nikolic/ATAImages

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas da Vojska Srbije (VS) mora biti dvostruko jača nego sada i da se ubrzano radi na razvoju novog oružja, navodeći prije svega dronove. "Postoje novi doktrinarni dokumenti koji govore da moramo biti mnogo snažniji nego danas i ubrzano na tome radimo", rekao je Vučić u Žarkovu, prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta (VTI) i prikaza naoružanja. 

On je dodao da će prije kraja godine doći do uvođenja "dronova kamikaza" u operativni sastav vojske i da će se dronovi proizvoditi u domaćim tvornicama. Naglasio je da se u suradnji sa srbijanskim tvrtkama radi na proizvodnji jeftinijih verzija dronova koji bi bili slični onima koje proizvode Kinezi. 

"Srbija mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju"

Vučić je rekao da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali da mora čuvati svoju slobodu i da mora biti mnogo snažnija od svih u okruženju, kao i da je rat u Ukrajini donio to da mora mijenjati svoje oružje. 

Vučić je rekao i da se razmišlja o uvođenju vojnog roka, i to u trajanju od tri mjeseca, a za one koji žele služiti dobrovoljno šest ili devet mjeseci i dodao da se na tome trenutno radi.

"Sve mijenjamo u vojsci"

Rekao je da se ide i na sveobuhvatnu transformaciju Vojske Srbije.

"Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade po mjestu stanovanja, sve ćemo drukčije raditi. Neću još govoriti... kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo povezati da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorija, plus dodatno ojačanje", rekao je srbijanski predsjednik.

Pročitajte više