Vučić: Uskoro počinjemo pregovore o plinskom ugovoru s Rusijom

Foto: EPA

Pregovori Beograda i Moskve o novom dugoročnom plinskom ugovoru počet će sljedećih dana, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obraćajući se novinarima u Berlinu nakon sastanka s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.

"O kakvoj diverzifikaciji je riječ? Tek za dvije godine ćemo dobiti završeni interkonektor, mogućnost da se odnekud nešto isporučuje u Srbiju, ali je pitanje što će se isporučivati, mi gradimo bugarski interkonektor s naše strane, Bugari će tek sljedećih dana raspisati natječaj, nakon čega će za njegovu izgradnju biti potrebno najmanje 300 dana", navodi se u obraćanju koje prenosi agencija Tanjug.

"Energetski resursi postaju nam veliki problem"

"Njemačka ovisi o ruskom plinu 55%, a mi - 100% kao i mnoge druge zemlje. Energetski resursi postaju nam veliki problem, uskoro ćemo početi pregovarati o cijeni plina i svemu ostalom s Rusima, nakon 10. svibnja", rekao je Vučić i dodao da je ruska nafta činila preko 60 posto uvoza sirove nafte u posljednjih mjesec dana.

Prethodno je Vučić rekao da gospodarstvo Srbije u potpunosti ovisi o ruskom plinu, zbog čega se Beograd nadao da će dobiti dobru cijenu na predstojećim pregovorima o plinu s Moskvom. Također je naglasio da Beograd nema alternativu prirodnom plinu iz Rusije. S obzirom na to da je 31. svibnja 2022. istekao dugoročni ugovor o isporuci ruskih ugljikovodika, Srbija je htjela potpisati novi dugoročni ugovor, istaknuo je Vučić.

Pročitajte više