Vujčić rekao kad u trgovinama možemo očekivati cijene u eurima

Foto: Pixell/Srecko Niketic

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas je rekao kad bismo u trgovinama mogli očekivati cijene koje će biti istaknute u kunama i eurima.

"Morat ćemo osigurati da novčanice od 1.1.2023. budu u rukama građana"

"Glavna logistička aktivnost je povlačenje gotovine i kovanje kovanica. Morat ćemo posuditi novčanice i osigurati da od 1.1. one budu u rukama građana", rekao je Vujčić, a prenosi Nova TV.

"Svi već rade na tome jer ne možemo čekati sljedeće ljeto. Informatičke prilagodbe u firmama su već u tijeku, a ako ćemo ući od 1.1.2023., onda ćemo već od ljeta morati prikazati dvostruke cijene", objasnio je Vujčić na godišnjem briefingu s novinarima.

Govorio i o BDP-u

"HNB očekuje rast BDP-a u ovoj godini za 10.8 posto, prvenstveno zbog boljeg izvoza, i to zbog inozemne potrošnje", rekao je Vujčić i dodao da će u sljedećoj godini rast BDP-a potaknuti i veća osobna potrošnja.

Kad je riječ o pojedinim sastavnicama, glavni bi pokretač rasta u ovoj godini trebala biti inozemna potražnja, no i ostale bi komponente potražnje trebale snažno pridonijeti rastu, napisali su iz središnje banke.

"Stvara se pritisak na rast plaća i osobne potrošnje"

"Razlika u zaposlenosti se prema kraju godine sve više povećava, što stvara pritisak na rast plaća i osobne potrošnje. Inflaciju za ovu godinu procjenjujemo na 2.4 posto i procjenjujemo da će na toj razini biti i sljedeće godine", objasnio je Vujčić.

"Tekuća su kretanja pozitivno iznenadila, posebice kad je riječ o izvozu usluga i osobnoj potrošnji", navodi i dodaje da bi povećanje cijena energenata povećalo inflaciju. "Stopa inflacije bi mogla ostati na razini iz ove godine, ali uz određene rizike", rekao je.

"S bankama će se potpisati sporazum o prešutnim prekoračenjima"

Navodi da će se s bankama potpisati sporazum prema kojem bi prešutna prekoračenja u bankama bila prepisana u dopuštena. "Iako banke svima koji žele poravnati minuse već sada nude otplatu u 12 rata", dodao je Vujčić.

 

Pročitajte više