Vujić: Zakon o medijima predstavlja razuman balans između različitih interesa

Konačni prijedlog zakona o medijima predstavlja razuman balans između različitih interesa, a regulira bitne probleme u medijskom prostoru, istaknuo je danas u Hrvatskom saboru ministar kulture Antun Vujić obrazlažući tekst predloženog zakona.

Napomenuo je da je predloženi zakon dobio podršku i Hrvatskog novinarskog društva, čije će amandmane, najavio je, Vlada prihvatiti.

Konačni prijedlog zakona o medijima, među ostalim, osigurava unutarnju i vanjsku neovisnost medija, te zaštitu prava novinara, izvora informacija i privatnosti građana.

Zakonom je predviđena i obveza javnosti vlasništva nad medijima, pa bi tako svi nakladnici jednom godišnje morali objaviti vlasničku strukturu, pod imenom i prezimenom svih koji imaju vlasnički udio u medijskoj kući.

Zakonski prijedlog predviđa da bi statuti medija morali sadržavati i tzv. klauzulu savjesti, odnosno uredili uvjete i postupak po kojem urednici i novinari imaju pravo na ostavku uz pravičnu otpremninu u slučaju promjene strukture vlasništva koja bi dovela do bitne promjene i u programskoj osnovi medija.

Detaljno je razrađeno pravo na objavljivanje ispravka netočne informacije.

U objedinjenoj raspravi saborski klubovi zastupnika dat će svoje mišljenje i o Prijedlogu zakona o medijima u prvom čitanju zastupnice DC-a Vesne Škare Ožbolt.

Ožbolt je u svom prijedlogu, kao najvažnije točke reguliranja medijskog prostora, također istaknula obvezu nakladnika da jednom godišnje izvijesti o vlasničkoj strukturi i uređivačkoj orijentaciji, kao bi, istaknula je, javnost mogla prosuditi o vrijednosti objavljenih informacija.

Njezin prijedlog također uključuje klauzulu savjesti u slučaju kada u medijskoj kući dođe do promjene vlasničke strukture i programske orijentacije medija, a predložila je i da se jasno definira javni interes RH na području medija, odnosno da država potiče pluralizam medija.

Sabor je na početku poslijepodnevnog dijela zasjedanja, prije rasprave o predloženim zakonima o medijima, imenovao Ljubicu Matijević Vrsaljko za pučku pravobraniteljicu za djecu.

Pročitajte više