Vuk Drašković traži izjednačavanje prava četnika i partizana

ZASTUPNICI Srpskog pokreta obnove podnijeli su u ponedjeljak Skupštini Srbije prijedlog izmjena Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih obitelji, kojim bi se pripadnici ravnogorskog (četničkog) pokreta, kao borci protiv okupatora, izjednačili u pravima s partizanima i borcima bivše Jugoslavenske vojske u zemlji.

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, ujedno ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će izmjene zakona biti usvojene, te da će oni koji će glasati protiv "glasati za laž".

"Prijedlog koji je Skupštini Srbije podnesen na usvajanje po hitnom postupku, nije ideološki, već protuideološki, jer se zasniva na povijesnoj istini da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu imao dva antifašistička pokreta koja su se međusobno sukobila, ali su se oba borila protiv okupatora i ustaša za Srbiju", rekao je Drašković, dodajući da bi usvajanjem izmjena Zakona trebalo "staviti točku na podjele u Srbiji, koje su nastale nakon Drugog svjetskog rata, kad su komunisti iskoristili pravo pobjednika".

Slični zakoni već su usvojeni u Sloveniji i u Hrvatskoj, rekao je Drašković, naglašavajući da je u Srbiji "likvidirano sto tisuća pripadnika ravnogorskog pokreta, a mnogi su napustili zemlju i umrli u inozemstvu".

Draškovićeva stranka od svog osnivanja, od početka 90-ih godina, zalaže se za rehabilitaciju vođe ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića, koji je kao ratni zločinac osuđen na smrt 1945. godine i pogubljen.

Pročitajte više