Vuk Jeremić: Biramo Kosovo, prije nego EU

VUK JEREMIĆ, ministar vanjskih poslova Srbije, nalazi se u službenom posjetu Mađarskoj. Jeremić je na sastanku s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Balazsom kazao da bi "povezivanje pitanja eurointegracija Srbije s pitanjem Kosova bilo tragična greška, ako bi bila primorana birati, Srbija ne bi izabrala EU", prenosi B92.

Jeremić je nakon razgovora s mađarskim šefom diplomacije Peterom Balazsom rekao da Srbija očekuje da se što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Povezivanje ta dva procesa, povezivanje rješavanja pitanja budućeg statusa Kosova s integracijom Srbije, bilo bi tragična greška s kompliciranim posljedicama", smatra Jeremić. "I oni koji to zagovaraju polaze od pogrešne pretprostavke, a to je da bi, ako bi bila postavljena pred izbor, Srbija izabrala Europu. To se ne bi dogodilo", poručuje ministar vanjskih poslova Srbije.

"Nema potrebe stavljati Srbiju pred nemoguć izbor"

Peter Balazs je istaknuo da nema potrebe stavljati Srbiju pred nemoguć izbor i dodao da se Budimpešta oslanja na Srbiju u naporima za stabilizaciju zapadnog Balkana, što je vanjskopolitički prioritet Mađarske.

"Meni se čini da Srbiju ne treba staviti pred nemoguće izbore. Srbija je krenula putem europskih integracija i vrlo brzo na tom putu napreduje", ocjenjuje Balazs. "Srbija je mnogo učinila kako bi bila primljena i prihvaćena u EU. To pokazuje i to da Srbija, koja zauzima centralno i ključno mjesto u regiji, želi pomoći ostalim zemljama regije", kazao mađarski ministar.

U Demokratskoj stranci Srbije ocjenjuju da bi izjava ministra Jeremića mogla biti prvi znak povratka na "državotvornu politiku" DSS-a.

Pročitajte više