Vuk Jeremić: Nadamo se da ipak nećemo morati tužiti Hrvatsku zbog genocida

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je danas u Beogradu da je Srbija dovršila protutužbu protiv Hrvatske za ratne zločine počinjene od 1991. do 1995. godine, no izrazio je nadu da do tog procesa, koji bi se trebao odvijati pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, ipak neće doći, prenose danas beogradski mediji.

"Mogu potvrditi da je tužba napisana i da je vrlo opsežna", izjavio je Jeremić na posljednjoj ovogodišnjoj redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, dodajući kako je dokumentaciji dodan i "pozamašan povijesni dodatak" koji se odnosi na događaje iz Drugog svjetskog rata.

Jeremić je novinarima rekao kako bi bilo mnogo bolje da do ovog procesa uopće nije niti došlo, te je objasnio kako je "bolje surađivati i gledati u zajedničku budućnost, nego se suočavati po sudovima", no izrazio je nadu kako je još uvijek ostalo dovoljno vremena da se proces okonča na ovoj razini i da dvije zemlje uopće ne izađu pred sud.

Srpski ministar vanjskih poslova, naime, naglašava kako vjeruje da je i Hrvatskoj u interesu da odustane od svoje tužbe za ratne zločine protiv Srbije, što Beograd već godinama bezuspješno očekuje od Zagreba, no kaže i kako Srbija neće imati izbora te će podnijeti svoju protutužbu ukoliko Hrvatska i dalje bude inzistirala na svojoj tužbi.

Dodao je i kako on ipak čvrsto vjeruje da će dvije zemlje u nadolazećoj 2010. godini naći načina da mnogo više vremena posvete međusobnoj suradnji na putu prema euroatlantskim integracijama, nego što će se baviti tužbama i protutužbama.

Pročitajte više