Vuk Jeremić: Srbija kandidat za članstvo u Europskoj uniji već iduće godine

SRPSKI ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je kako Srbija već sljedeće godine očekuje dobivanje statusa kandidata za članicu Europske unije.

“Vjerujem da će 2009. godina biti godina u kojoj će Srbija preskočiti najtežu političku prepreku u institucionalnom smislu na putu prema punopravnom članstvu u EU, a to je stjecanje statusa kandidata. Nakon toga nema više političkog uvjetovanja”, rekao je Jeremić u intervjuu za Tanjug.

Potpora svih osim Nizozemske

Svoj optimizam Jeremić temelji na činjenici kako ni jedna zemlja koja se dosad pridružila EU nije u samo 13 mjeseci okončala pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Dodao je kako Srbija uživa i potporu 26 od 27 članica te unije na putu ka punopravnom članstvu.

“Mi znamo da je pitanje proširenja EU jedno od najtežih i najkompliciranijih pitanja. Mi imamo podršku većine zemalja EU. Od 27 zemalja EU njih 26 smatra da je nužno ubrzati put Srbije prema punopravnom članstvu”, istaknuo je Jeremić.

Jedina zemlja čiju potporu Srbija trenutno ne uživa jest Nizozemska, rekao je Jeremić i dodao kako su problemi s tom državom vezani za Međunarodni sud za ratne zločine te konkretno za slučaj Ratka Mladića i Srebrenice.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više